Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svet K9 znova o reformi kurije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 06. 2018 / 08:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2018 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svet K9 znova o reformi kurije

Svet K9 znova o reformi kurije

Kardinali so na zadnjem srečanju v Vatikanu pripravili osnutek nove apostolske konstitucije o rimski kuriji.

Svet K9, ki papežu Frančišku pomaga pri reformi kurije, je na zadnjem srečanju v Vatikanu sprejel osnutek nove apostolske konstitucije o rimski kuriji. Dokument z začasnim naslovom »Praedicate Evangelium« (»Oznanjajte evangelij«) bo izročen svetemu očetu v pregled za morebitne pripombe, je na včerajšnji tiskovni konferenci ob sklepu zasedanja kardinalov svetovalcev povedal vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke. Kardinali so se od ustanovitve delovnega telesa leta 2013 srečali že petindvajsetič. Nova apostolska konstitucija naj bi nadomestila od leta 1988 veljavni dokument z naslovom »Pastor Bonus«.

Kot je pojasnil Burke, je bil velik del tridnevnih razprav posvečen osnutku novega besedila apostolske konstitucije. Papež se je osebno udeležil večine srečanj. Izmed devetih kardinalov svetovalcev se po Burkovih besedah tokratnega zasedanja ni udeležil edino avstralski kardinal George Pell, ki je še vedno v Avstraliji in čaka na sodno obravnavo zaradi obtožb o spolnih zlorabah.

Pell je od lanskega junija začasno oproščen vodenja vatikanskega Tajništva za ekonomijo, namesto njega pa je tajnik gospodarskega sveta Brian Ferme predstavil poročilo o reformi finančno-organizacijske strukture Svetega sedeža in uprave Vatikanske države. Kardinal Sean Patrick O'Malley iz Bostona je poročal o delu Papeške komisije za zaščito otrok in mladoletnih, ki jo tudi vodi.

Burke je še dodal, da bodo kardinali svetovalci ostali člani sveta tudi po izteku petletnega mandata, ki je sicer običajen v Vatikanu. Svet K9 bo znova zasedal med 10. in 12. septembrom.

Vir: Kathpress / RV
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh