Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo sveto obhajilo na Primskovem [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 04. 2023 / 11:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2023 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvo sveto obhajilo na Primskovem [FOTO]
Osem prvoobhajank in prvoobhajancev z župnikom Sebastijanom Cerkom in katehistinjo Petro Bandelj. Vse fotografije: Petra, Urša in Tatjana

Prvo sveto obhajilo na Primskovem [FOTO]

Bela nedelja, »mala velika noč«, je v Župniji Kranj – Primskovo že nekaj let še posebej praznična, saj na ta dan tretješolci prejmejo prvo sveto obhajilo.

»Jezus, glej nas pred oltarjem, kako postajamo del te skupnosti. Kako žarijo naša lica in kako srečni smo,« je bilo slišati pri uvodu v mašo, ki jo je v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete daroval domači župnik Sebastijan Cerk.

Slovesen prihod v cerkev.

Po štirje deklice in dečki

Osem prvoobhajancev, po štirje deklice in dečki, so – po besedah katehistinje Petre Bandelj, ki je že četrto leto vodila priprave na obhajilo – pri obredu naslovili svoje prošnje in molitev k Jezusu, da bi bil z njimi v veselju, težavah in negotovosti.

Prvoobhajanci s katehistinjo Petro Bandelj.

Praznični kruh

Hkrati so prvoobhajanci prejeli tudi praznični kruh v bombažni spominski darilni vrečki s potiskom, v kateri lahko družina shranjuje kruh in »ki jo še dolgo spominja veseli dogodek, ko se nas Jezus dotakne s svojim srcem,« je pojasnila katehistinja.

Praznični kruh.

Nadaljevanje praznika doma

»Praznični kruh imamo že četrto leto, saj se nam je zdelo, da je to lahko del darila oziroma nekaj, kar lahko otroci odnesejo s seboj domov in imajo doma nadaljevanje praznika. Pripravimo praznično bombažno vrečko, ki ima potisk, da se ve, da je to spomin na prvo sveto obhajilo,« doda Bandljeva.

Pri prvem svetemu obhajilu.

Uporabna nosilka za kruh

Družine potem to vrečko uporabljajo kot nosilko za kruh, ker je pralna in uporabna. Kruh je slovensko tradicionalno prazničen, narejen iz bele moke – žemeljni oziroma praznični pšenični kruh, ki ga pečejo v družinski pekarni.

Med letošnjimi prvoobhajanci so bili po štirje deklice in dečki.

Zarezan v obliki križa, a brez posebne dekoracije

»Zarezan je v obliki križa, nima pa posebne dekoracije, saj gre za kruh, namenjen za lomljenje, in kot takega ga župnik tudi blagoslovi in pove, naj ga otroci razlomijo kot apostoli ob praznični mizi. S to tradicijo bomo tudi nadaljevali,« izpostavi Petra Bandelj.

Petje pri prvem svetem obhajilu.

Priprave vključene v verouk

Priprave na prvo sveto obhajilo so bile postopne in vključene v verouk za tretješolce; po besedah katehistinje se trudijo, da so priprave zanimive, veliko delajo na tem, da se otroci tudi bolj spoznajo med seboj, saj želi, da bi bili povezani med sabo.

Mašo je vodil domači župnik Sebastijan Cerk.

Prepolovljeno število prvoobhajancev

Starši prvoobhajancev pri pripravi niso sodelovali. Zadnja tri leta sicer ostaja število prvoobhajancev nespremenjeno, je pa zaznati trend upadanja, saj se je število v zadnjem desetletju – tudi zaradi odhajanja v druge župnije – prepolovilo, razloži Bandljeva.

Prvoobhajanci so naslovili svoje prošnje in molitev k Jezusu, da bi bil z njimi v veselju, težavah in negotovosti.

Spet se vzpostavlja novo zaupanje do župnije

»Na Primskovem smo imeli to smolo, da smo med korono izgubili župnika in bili v občutljivem obdobju prepuščeni sami sebi. Zdaj se spet vzpostavlja novo zaupanje do župnije in v tem vidimo tudi priložnost,« je še povedala katehistinja.

Več fotografij pa v spodnji fotografiji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo in desno).

Kupi v trgovini

Prvo sveto obhajilo s papežem Frančiškom
Za otroke
12,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh