Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ptuj: Staro mesto, nova doživetja!

Za vas piše:
Prispevek marketinga
Objava: 20. 10. 2023 / 13:37
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2023 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ptuj: Staro mesto, nova doživetja!
V hotelu Mitra. FOTO: K. S.

Ptuj: Staro mesto, nova doživetja!

OGLASNO SPOROČILO. Male skrivnosti mesta ob Dravi, ki je v času rimskega imperija štelo trikrat več prebivalcev kot jih ima danes.

V mestu škofa Viktorina Ptujskega, ki se je do nedavnega ponašalo z dvema minoritskima samostanoma oddaljena za lučaj, so ljubiteljem odkrivanja še neznanih zanimivosti ponudili nov raziskovalno, kulinarično, umetnostno in poetično zanimiv turistični paket.

Popotovanje po mestu tisočletne vinske kulture ni le, »nepozabno doživetje za ljubitelje vina, tradicije, zgodovine in kulinarike, skozi katerega bodo obiskovalci ob lokalnem turističnem vodniku odkrivali vinske zgodbe najstarejšega slovenskega mesta«, kot so zapisali na spletni strani Zavoda za turizem Ptuj, ponuja veliko več.

Ptujski mestni viničar je zadovoljen z letošnjim pridelkom. FOTO: K. S. 

»Enogastronomsko doživetje vključuje spoznavanje, raziskovanje in doživljanje bogate, večtisočletne tradicije vinske kulturne dediščine Ptuja. Popelje vas vse od začetka vinske kulture Keltov in hedonističnih Rimljanov, preko kletarske tradicije menihov srednjeveškega mesta Pettau do meščanskih ptujskih vinskih trgovcev v obdobju secesije in današnjega Ptuja, skozi odstiranje skrivnosti najstarejše vinske kleti na Slovenskem, spoznavanje lokalnih vinskih sort in doživetje posebne pokušine vina v temi rovov pod Ptujskim gradom. Bogato popotovanje po mestu tisočletne vinske kulture lahko nadaljujete z obiskom posesti bližnjega vinogradnika, kjer boste prišli v stik z zemljo, trto in vinogradniškimi izkušnjami gostitelja.«

V popolni temi pod grajskim gričem

Ko ugasnejo vse ročne lučke, se doživetje nekaj deset metrov pod znamenitim ptujskim gradom lahko začne. Prijetna vodnica z vojaškimi nočnimi očali začne z zanimivim popotovanje izostrovanja čutov, ko oči ne zaznavajo ničesar.

Pred vhodom v rov pod ptujskim gradom. FOTO: K. S. 

V rovu je prijetno hladno in brez kakršnih koli elektromagnetnih motenj. Kaj se v njem preizkuša? Na kakšen način in kako, pa vam tokrat ne bomo izdali. Mladi bi rekli: »Ne nam spojlat filma?« Izkušnja, ki jo velja doživeti.

Od hotela Mitra preko vinograda na grajskem hribu do najstarejšega slovenska vina

Za temi vrati ptujske kleti hranijo najstarejše slovensko vino. FOTO: K. S. 

Bogata gastronomska ponudba z odlično vinsko kletjo in izbranimi vini vinoteke Osterberger hotela Mitra je del ponudbe doživetij, ki najstarejše slovensko mesto odkriva v novi podobi. Sprehod med vonji izbranih vin ni le užitek za brnbončice, ampak se ob njem nizajo tudi zgodbe daljne in bližje preteklosti povezane z življenji ljudi, ki so jih premetavali valovi časi in pisali tragične pa tudi vesele življenjske zgodbe.

Na enem redkih vinogradov sredi mesta vam bo mestni viničar natančno razložil način pridelave grozdja, pogumni pa se bodo lahko sprehodili tudi z brento med trtami. Po »napornem delu« se prileže prava malica, ki so jo dobili trgači na trgatvi in delavci v vinogradu, vse v prijetnem okolju nekdanjega minoritskega samostana, ki sedaj ponuja lične sobice v turistične namene.

P. Andrej Feguš je ob viničarski malici predstavil bogato zgodovino verskega življenja na Ptuju. FOTO: K. S. 

Od tam pa pot doživetij vodi do Ptujske kleti, najstarejše slovenske kleti, kjer si ogledamo vinsko zakladnico z arhivom, ki hrani najstarejše slovensko vino. Če bi vam uspelo zlesti v največji sod, ki ga hranijo v kleti, pa boste morali presoditi sami, na licu mesta.

Ponudbo in cene paketa najdete TUKAJ.


Kupi v trgovini

Knjiga meseca novembra
Vino
Monografije
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh