Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ptujska minoritska cerkev je dobila nove orgle [FOTO]

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 15. 06. 2023 / 06:15
Oznake: Maša, Škof, Župnija
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2023 / 13:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ptujska minoritska cerkev je dobila nove orgle [FOTO]
Nove orgle so druge največje v Mariborski nadškofiji. FOTO: Ivo Žajdela

Ptujska minoritska cerkev je dobila nove orgle [FOTO]

V torek, 13. junija 2023, je nadškof Alojzij Cvikl na Ptuju, v minoritski in župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla, blagoslovil nove orgle.

Nove orgle so druge največje v mariborski nadškofiji, nekoliko večje so pri Sveti Trojici, zato se za mesto Ptuj, župnijo in glasbeno šolo v samostanu z njimi zdaj odpira nova perspektiva.

Slovesno mašo, somaševali so številni duhovniki, je spremljala polna cerkev, orglal je organist Luka Gojkošek, na glasbeni šoli sv. Petra in Pavla učitelj klavirja ter orgel, pela sta župnijski in dekliški zbor, nadškof Alojzij Cvikl je botrom in donatorjem podelil zahvalno listino in miniaturno piščal, gvardijan in provincial p. Milan Kos je poudaril veliko pridobitev za župnijo in širše območje ter se zahvalil donatorjem, po slovesnosti pa je bilo druženje na samostanskem dvorišču.

Nove orgle je blagoslovil nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Ivo Žajdela

Cerkev so z bombardiranjem uničili »zavezniki«, po vojni so komunisti tu zgradili pošto

Nova minoritska cerkev sv. Petra in Pavla na Ptuju je bogoslužni prostor s čudovito akustiko. Pred letom 1945, ko so jo zavezniška letala z bombardiranjem povsem uničila, je imela cerkev dolgoletno zgodovino orgel.

Prve orgle naj bi tu stale že leta 1631, ki so bile skozi stoletja večkrat predelane s strani različnih orglarjev. Zadnje nove orgle so bile postavljene v cerkvi med prvo in drugo svetovno vojno. Žal so kratek čas služile svojemu namenu.

Po vojni komunistični režim minoritskemu samostanu ni dovolil pozidave nove cerkve, ampak so na njenem mestu postavili stavbo, v kateri je delovala pošta.

Po zaslugi patrov minoritov in vernikov, ki so ves čas upali na ponovno gradnjo cerkve, so jo lahko pozidali šele med letoma 2001 in 2011, torej krepko po demokratizaciji. Takrat so v cerkvi postavili pozitiv, ki je dobrih deset let nadomeščal orgle.

Montaža novih orgel. FOTO: Benjamin Verdenik

Na nove orgle so se pripravljali zadnjih deset let

Ob pogledu na kor nove cerkve je vsak obiskovalec maše, romar in turist ugotavljal, da cerkev ni končana. Na koru so namreč manjkale orgle, ki bi krasile bogoslužni prostor, polepšale bogoslužje in tudi omogočale koncerte.

Zadnjih deset let so se minoriti z verskim občestvom temeljito pripravljali na nakup novih orgel. Leta 2019 so sprejeli sklep o nakupu. Izmed ponudb, ki so jih prejeli od slovenskih izdelovalcev orgel, so za izdelavo orgel izbrali Orglarsko delavnico Maribor – Orgle Dvoršak d. o. o. Izvajalec naj bi inštrument končal v določenem času.

Direktor podjetja Orglarska delavnica Maribor – Orgle Dvoršak d. o. o. Andrej Dvoršak ob novih orglah. FOTO: Ivo Žajdela

Kljub covidu so nadaljevali delo

Kot pojasnjuje gvardijan in provincial p. Milan Kos, je po podpisu pogodbe kmalu udarila epidemija covida, ki jih je vse postavila pred vprašanje, ali uresničiti zastavljeni cilj ali ga opustiti. »Kako bo mogoče zbrati sredstva v tako negotovih časih, za katere nismo vedeli, kako se bodo končali.

Zaupanje v Božjo previdnost in misel na to, da so prav tako v času epidemije tudi naši predhodniki uspeli barokizirati cerkev in narediti baročno pročelje ter dograditi samostan, in tudi zadnje orgle v cerkvi so bile postavljene v času ekonomske krize med zadnjima vojnama, smo zbrali pogum in nadaljevali zastavljeno delo. Z enoletnim podaljšanjem zastavljenega termina so zdaj mojstri orgle predali svojemu namenu.«

Direktor podjetja Orglarska delavnica Maribor Andrej Dvoršak in organist Luka Gojkošek. FOTO: Ivo Žajdela

Ne le za bogoslužje, ampak tudi koncerte vrhunskih umetnikov

Glede na velik in zelo dober akustični prostor cerkve so sledili izzivu, da naredijo orgle, ki bodo primerne ne samo za potrebe bogoslužja, ampak tudi za koncerte vrhunskih umetnikov. P. Kos pravi, da je to vedno za vse sprejemljivo, in doda: »Seveda se hitro postavi vprašanje, kako bomo finančno zmogli pokriti tako veliki strošek. Naredili smo finančni načrt, ki nam je dal upanje, do bomo zmogli.

Namreč, v župniji smo že deset let namensko zbirali denar v ta namen, in glede na velikodušnost, ki je bila vedno s strani vernikov že pri gradnji cerkve, smo vedeli, da bodo zbrali približno polovični delež. Ponudili smo zlato, srebrno in bronasto botrstvo za orgle.«

Somaševanje številnih duhovnikov. FOTO: Ivo Žajdela

V župniji je vladalo pričakovanje in navdušenje

Tako imajo orgle danes 54 botrov. Drugo polovico sredstev je prispeval minoritski samostan. K pokritju stroškov pa so pomagali tudi donatorji, med katerimi sta tudi Mestna občina Ptuj in mesto ter pobratena župnija Burghausen v Nemčiji.

»Kljub vsem tem težkim časom, ki smo jih in še jih vedno doživljamo, imam občutek, da je v župniji vladalo pričakovanje in navdušenje, da bomo imeli orgle, ki bodo polepšale bogoslužja. Vključili so se tudi posamezniki, ki morda prej niso bili tako tesno povezani z župnijo ter so prek tega projekta postali sodelavci in sooblikovalci župnijskega življenja,« je vesel p. Kos.

Cerkev so leta 1945 z bombardiranjem uničila »zavezniška« letala. FOTO: Ivo Žajdela

Nove orgle imajo 41 registrov

Nove orgle je izdelala Orglarska delavnica Maribor – Orgle Dvoršak d. o. o. in so ene največjih v vzhodni polovici Slovenije. Imajo 41 registrov, od tega 34 ustnikov in sedem jezičnikov, razdeljenih na tri manuale ter pedal 206 tipk. Piščali je 2.572, od tega 292 lesenih in 2.280 kovinskih, 1.400 metrov je trakture, ki mehansko povezuje tipke z ventili, registrskih kombinacij za shranjevanje računalniškega spomina je milijon.

Velike simfonične univerzalne orgle so primerne za izvajanje zahtevnejše, tako bogoslužne kot tudi koncertne literature. »Nobenega dvoma ni, da bo ta instrument minoritsko cerkev sv. Petra in Pavla spremenil v enega največjih magnetov za sakralno glasbeno dogajanje v širši okolici,« poudari p. Kos.

Po vojni so komunisti na mestu uničene cerkve postavili pošto. FOTO: Ivo Žajdela

Cerkev sv. Petra in Pavla je velik in akustično dober bogoslužni prostor

»Razlogov, zakaj smo se odločila za takšne orgle, je več,« pojasnjuje p. Milan Kos. »Najprej, cerkev sv. Petra in Pavla je sorazmerno velik in akustično hvaležen bogoslužni prostor, ki potrebuje instrument ustrezne velikosti.

Izjemno barvita paleta registrov bo nepogrešljiva za vse vrste glasbe pri liturgiji, od spremljanja ljudskega in zborovskega petja skozi vsa obdobja cerkvenega leta do slovesnih solističnih uvodov, postludijev ter mirnih meditativnih mediger, ki bodo spremljale osebno molitev.«

Obnovljeno pročelje minoritske cerkve. FOTO: Ivo Žajdela

Prek glasbe in petja marsikateri pevec v zboru poglobi krščansko vero

V župniji deluje mešani zbor in ljudsko petje. Zato je postavitev novih, tehnično ustreznih in velikosti cerkve primernih orgel priložnost za vse župljane, ki jim je Bog dal ta dar, da se kot pevci ter tudi organisti aktivno vključijo in sooblikujejo bogoslužje.

Zbor je eden izmed nosilcev cerkvenega življenja, ki s svojim petjem veča lepoto obredov, in je zelo dober pripomoček pri pastoralnem delu. V njem se združujejo ljudje, ki jih petje in glasba veselita. Organizirana pevska skupina je pomembna za splošno ozračje in duhovno rast ter je v župniji še kako dobrodošla. Prav prek glasbe in petja marsikateri pevec v zboru poglobi krščansko vero. Vsega tega si želijo ob pridobitvi novih orgel.

Minoritska cerkev s Ptujskega gradu. FOTO: Ivo Žajdela

Orgle tudi za zasebno glasbeno šolo sv. Petra in Pavla

P. Kos posebej izpostavi tudi zasebno glasbeno šolo sv. Petra in Pavla, kjer deluje tudi orgelski oddelek, ki bo z novimi orglami pridobil učni instrument najvišje kakovosti. Tu bodo svoje znanje pridobivale generacije organistov iz bližnje in širše okolice Ptuja. Orgle bodo omogočale tudi izvedbo koncertov, revij, izobraževanj, mojstrskih tečajev in tekmovanj na regionalnem, državnem in mednarodnem nivoju.

Nalaganje
Nazaj na vrh