Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pučnikova plaketa posthumno dr. Lovru Šturmu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 03. 2022 / 06:41
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2022 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pučnikova plaketa posthumno dr. Lovru Šturmu
Plaketo je prevzela nagrajenčeva soproga Milica Šturm. FOTO: TW Inštitut dr. Jožeta Pučnika

Pučnikova plaketa posthumno dr. Lovru Šturmu

V sklopu včerajšnjega 13. Pučnikovega simpozija, ki ga je v Viteški dvorani Gradu Slovenska Bistrica izvedel Inštitut dr. Jožeta Pučnika (IJP) v sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung (KAS) in Evropsko platformo spomina in vesti, so tradicionalno podelili tudi Pučnikovo plaketo.

Pučnikova plaketa je namenjena izjemnim posameznikom, ki so s svojim javnim delovanjem pomembno pripomogli k razvoju demokratičnih odnosov in krepitvi demokratične politične kulture. V preteklosti so jo prejeli že Drago Štoka, posthumno dr. Ljubo Sirc, Dušan S. Lajovic in posthumno prof. Justin Stanovnik.

Dosedanji prejemniki Pučnikove plakete: Drago Štuka (2016), dr. Ljubo Sirc (2017, posthumno), Dušan S. Lajovic (2018), prof. Justin Stanovnik (2019, posthumno), prof. dr. Lovro Šturm (2022, posthumno).

Letos plaketa dr. Lovru Šturmu

Letošnji prejemnik Pučnikove plakete je bil posthumno prof. dr. Lovro Šturm (1938–2021), pravnik, profesor, nekdanji predsednik ustavnega sodišča in dvakratni minister, dekan Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu, zavzet borec za vzpostavitev neodvisnosti slovenskega sodstva in malteški vitez.

Neprecenljiv prispevek

Njegov prispevek k razvoju slovenske demokracije na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin je neprecenljiv. Pučnikovo plaketo je prevzela nagrajenčeva žena Milica Šturm in ob tem poudarila, da je dr. Lovro Šturm probleme vselej reševal diplomatsko in elegantno ter da je zagovarjal rek, da dobrota rodi dobroto.

Zgodovinsko dejanje pogumnega soočanja s totalitarno preteklostjo

»Dr. Lovra Šturma lahko opišemo kot vrhunskega pravnika, pronicljivega intelektualca in izpričanega demokrata. Njegovo pionirsko delo na področju izvensodnih, množičnih, sistemskih in sistematičnih umorov med in po 2. svetovni vojni na slovenskem ozemlju bo ostalo vpisano kot zgodovinsko dejanje pogumnega soočanja s totalitarno preteklostjo,« so zapisali v IJP.

Predan krepitvi demokratičnih standardov

»Svoje poglede je dr. Lovro Šturm dosledno uresničeval v vlogi sodnika in predsednika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Svojo predanost krepitvi demokratičnih standardov je demonstriral tudi v sferi politike, sprva kot minister za šolstvo in šport ter nato kot minister za pravosodje,« so dodali v Inštitutu dr. Jožeta Pučnika.

Nalaganje
Nazaj na vrh