Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Puščave sodobnega sveta obstajajo tudi v veri’

Objava: 23. 02. 2012 / 08:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Puščave sodobnega sveta obstajajo tudi v veri’

Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco vernike ob začetku postnega časa pozval k notranji prenovi.

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnjo pepelnično sredo ob začetku postnega časa vernike pozval k notranji prenovi. K tej sodi globoko prijateljstvo z Bogom, ljubezen do bližnjega in intenzivno posvečanje sočloveku, je sveti oče pojasnil med splošno avdienco v Vatikanu in poudaril, da je štiridesetdnevje pred veliko nočjo čas duhovnih sprememb za vsakega kristjana.

Kristjan si mora prizadevati, da se tako kot izraelsko ljudstvo, ki je štirideset let hodilo po puščavi, prebija ‘skozi sodobno puščavo’, ki jo zaznamujejo ohlajanje čustev, materialistična kultura, pomanjkanje vrednot in ‘oblaki sebičnosti, nerazumevanja ter razočaranja’. Proti vsemu temu se velja boriti. S potrpežljivostjo, z upanjem in očmi vere moramo prestati zahtevne trenutke in preizkušnje.

Benedikt XVI. je opozoril, kako potrebno je izbrati med Božjo bližino in posvetnostjo, ki najde izpolnitev že tukaj in zdaj. Človek sicer hrepeni po svetosti, po Božji bližini, obenem pa ga nenehno vleče k tistemu, kar je bližje, udobneje in bolj oprijemljivo. Postni čas naj bi ljudem pomagal, da globje živijo svoje prijateljstvo z Bogom in se bolj posvečajo sočloveku. Človek bi moral doumeti, da je navidez pusto in brez leska tisto resnično in dobro.

Postni čas, v prvih stoletjih Cerkve čas priprave katehumenov na krst ob veliki noči, je postal tudi obdobje očiščenja za vse spokornike, ki se želijo vrniti v cerkveno skupnost. Obenem je to tudi čas notranje prenove za vse krščene, kajti kot je poudaril sveti oče, ‘vsi vedno znova potrebujemo prenovo svojega krščanstva’.

Štiridesetdnevni post spominja na simbolizem, ki se pogosto pojavlja v Svetem pismu in je povezan z obdobji posebej intenzivnih izkušenj Božjega ljudstva. Kaže na potrpežljivo vztrajnost, na dolgo preizkušnjo, na čas očiščevanja, da bi videli Božja dela, čas, v katerem se je potrebno odločiti in prevzeti lastne odgovornosti brez nadaljnega odlašanja. Po mnenju svetega očeta je to čas zrelih odločitev. Med tovrstne izkušnje sodi tudi skušnjava Jezusa v puščavi.

V času, ko se je Jezus pripravljal na svoje javno delovanje v svetu, mu je skušnjavec želel predstaviti drugačen odrešenjski program. Obljubil mu je moč, bogastvo in ugled, če bi se odpovedal Bogu, čemur pa se je Jezus odločno uprl, je pojasnil Benedikt XVI.

Kot je poročal Radio Vatikan, so se splošne avdience s svetim očetom včeraj med drugim udeležili tudi verniki osebnega ordinariata Naše Gospe iz Walsinghama v Združenem kraljestvu. Ordinariat je bil ustanovljen januarja lani za anglikanske pastirje in vernike, ki so hoteli vstopiti v polno in vidno občestvo s katoliško Cerkvijo. Papež je med pozdravi namenil besede tudi članom organizacijskega odbora za svetovno mladinsko prvenstvo v alpskem smučanju, ki bo od 29. februarja do 9. marca potekalo v Italiji. Ti so papežu poklonili zlato medaljo, posebej narejeno za Benedikta XVI.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh