Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajska ohranja nevtralno držo glede ruske invazije v Ukrajini

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 15. 09. 2022 / 15:49
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2022 / 16:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kitajska ohranja nevtralno držo glede ruske invazije v Ukrajini
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Zajem zaslona

Kitajska ohranja nevtralno držo glede ruske invazije v Ukrajini

V uzbekistanskem Samarkandu se je začel dvodnevni vrh voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO). Ob tem sta se v Uzbekistanu sestala ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping. Putin je obsodil poskuse ustvarjanja »enopolarnega sveta« in pohvalil uravnoteženo držo Kitajske glede Ukrajine. Ob tem se je zavezal k polni podpori Kitajske v zvezi s tajvanskim vprašanjem.

Dvodnevnemu vrhu voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje so pristopili še indijski premier Narendra Modi, pa tudi predsednika Turčije in Irana, Recep Tayyip Erdogan in Ebrahim Raisi.

Kitajska, ki je tesna diplomatska in gospodarska partnerica Rusije, ni obsodila ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Na prvih osebnih pogovorih po začetku konflikta v Ukrajini je Putin jasno izrekel kritiko na račun Združenih držav Amerike. 


»Poskusi ustvarjanja enopolarnega sveta so v zadnjem času dobili povsem grdo obliko in so popolnoma nesprejemljivi,« je dejal ruski predsednik.

Xi je Putinu zagotovil, da si je Kitajska z Rusijo pripravljena prizadevati, da bi prevzeli vlogo velikih sil in odigrali vodilno vlogo pri vnašanju stabilnosti in pozitivne energije v svet, ki ga pretresa socialni nemir. »Zelo cenimo uravnoteženo držo naših kitajskih prijateljev v zvezi z ukrajinsko krizo,« je Putin dejal Xiju. Dodal je, da Rusija razume pomisleke Kitajske, ne da bi pri tem navedel, katera vprašanja je Kitajska morda izpostavila v zvezi z Ukrajino.

Putin: Rusija se drži načela enotne Kitajske in obsoja provokacije ZDA

Med drugim je Putin pozval k globalni krepitvi SCO in izrazil prepričanje, da bo današnje srečanje pripomoglo h krepitvi rusko-kitajskega partnerstva. Voditelja sta se v spremstvu delegacij sestala ob robu vrha voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v uzbekistanskem mestu Samarkand, navaja STA

Peking: Širitev Nata pripomogla k izbruhu vojne

Kitajska se je omejila predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Peking se sicer strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k izbruhu vojne. 

Trgovina med državama se je v preteklem času povečala, deloma tudi zato, ker kitajski izdelki zapolnjujejo tržne vrzeli v Rusiji, ki so nastale zaradi sankcij, Kitajska pa iz sosednje države kupuje bistveno več energije.

Kupi v trgovini

Donacija - Ukrajina
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh