Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Putin zahteva predajo jeruzalemske cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 04. 2022 / 08:01
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2022 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Putin zahteva predajo jeruzalemske cerkve
Cerkev Aleksandra Nevskega ali stolnica Svete Trojice v Jeruzalemu. FOTO: Wikipedia

Putin zahteva predajo jeruzalemske cerkve

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pismu izraelskemu premierju Naftaliju Bennettu izrazil zahtevo, naj Moskvi potrdi prenos lastništva cerkve Aleksandra Nevskega v jeruzalemskem starem mestnem jedru.

Predaja lastništva je del dogovora, sklenjenega pred dvema letoma, ob izpustitvi izraelske Američanke, ki je bila v Rusiji zaprta zaradi posedovanja mamil, kot so ta teden poročali izraelski mediji.

Rusija naj bi si že pet let prizadevala za prevzem nadzora nad objektom.

Potem ko je bila 26-letnica izpuščena, naj bi zemljiška knjiga izraelskega pravosodnega ministrstva začela prenašati nadzor nad omenjeno cerkvijo na Moskvo. Okrožno sodišče v Jeruzalemu pa je prejšnji mesec postopek registracije ustavilo z utemeljitvijo, da se ta lahko izvaja le pod nadzorom izraelske vlade.

Nekdanji ruski premier Sergej Stepašin je Putinovo pismo objavil minuli petek ob robu konference v t.i. ruskem objektu v središču Zahodnega Jeruzalema. Stepašin je predsednik Cesarskega pravoslavnega palestinskega združenja, ene od organizacij, ki skrbi za ruske svete kraje v Izraelu. Stepašin naj bi dejal, da si Rusija že pet let prizadeva za prevzem nadzora nad objektom.

Cerkev Aleksandra Nevskega je bila zgrajena v poznem 19. stoletju, velja pa za enega najpomembnejših ruskih spomenikov v starem Jeruzalemu in za romarski cilj.

Cerkev Aleksandra Nevskega stoji tik ob baziliki Božjega groba na t.i. Aleksandrovem trgu, katerega lastništvo je tudi nejasno. Zgrajena v poznem 19. stoletju, velja pa za enega najpomembnejših ruskih spomenikov v starem Jeruzalemu in za romarski cilj. Po ruski revoluciji leta 1917 so ruski emigranti, ki živijo na Zahodu, prevzeli nadzor nad cerkvijo, vendar si Kremelj že leta prizadeva, da bi jo vrnili ruski vladi.

Nalaganje
Nazaj na vrh