Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Putinova kandidatura 'primer dobrote'?

Objava: 28. 09. 2011 / 07:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Putinova kandidatura 'primer dobrote'?

Putin naj bi bil v odličnih odnosih z moskovskim patriarhom Kirilom.

Ruska pravoslavna Cerkev z veseljem pozdravlja načrtovano izmenjavo položajev med ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevim in predsednikom vlade Vladimirjem Putinom. Korak, za katerega sta se soglasno dogovorila oba politika, je po mnenju ruske pravoslavne Cerkve 'primer dobrote in morale v politiki', kot so pojasnilo vodje sinodalnega oddelka za odnose s skupnostjo, duhovnika Vsevoloda Čaplina navedli na ruskem spletnem portalu 'Interfax Religion'.

Neizmerno pomembno je, da med voditelji najvišjih državnih uradov ni nikakršnih sporov. Dostojanstveni dogovor med Putinom in Medvedjevim bi lahko pomenil 'izvir zavisti' za ljudi v večini držav po svetu, meni Čaplin. Mednje sodijo tudi države, ki Rusiji nenehno poskušajo 'deliti nauke'.

Medvedjev je minuli konec tedna na kongresu vladajoče stranke Enotna Rusija pojasnil, da namerava Putin spomladi prihodnje leto kandidirati za položaj predsednika države, sam pa bi rad prevzel naloge predsednika vlade. Na predlog predsednika stranke Putina so v stranki Medvedjeva izvolili kot najprimernejšega kandidata za parlamentarne volitve v letošnjem decembru in ga s tem postavili v položaj naslednika na čelu ruske vlade.

Putinu pripisujejo odlične odnose z moskovskim patriarhom Kirilom. Politik je med drugim leta 2007 dejavno sodeloval pri zaključku osem stoletij trajajočega razkola znotraj ruske pravoslavne Cerkve. Ponovno združitev Moskovskega patriarhata z zunanjimi Cerkvami so obeležili s slovesnostjo v stolni cerkvi Kristusa Odrešenika v Moskvi, slovesnosti pa se poleg Putina, ki je bil takrat predsednik države, udeležila tudi v izgnanstvu živeča poglavarka nekdanje carske rodbine Romanov, velika kneginja Marija Vladimirovna.

Prejemnik Nobelove nagrade za mir, Mihail Gorbačov, precej zadržano komentira Putinove načrte za skorajšnjo vrnitev v Kremelj. Zdaj je jasno, navajajo besede nekdanjega predsednika Sovjetske zveze ruski mediji, da je bilo med Putinom in Medvedjevim že davno vse dogovorjeno.

Če bodočega predsednika zanima le ohranjanje moči, bo to za Rusijo pomenilo šest izgubljenih let, meni osemdesetletni Gorbačov. Rusija pa nujno potrebuje reforme, tudi na političnem področju. In to, je prepričan ruski nobelovec, bi si moral novi državni poglavar nedvomno vzeti k srcu.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh