Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Radost ljubezni tudi v slovenščini

Objava: 01. 07. 2016 / 05:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Radost ljubezni tudi v slovenščini

Izšla je Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia).


V prostorih galerije Družina so novomeški škof mons. Andrej Glavan, prevajalec in urednik zbirke Cerkveni dokumenti dr. Rafko Valenčič ter zakonca Vilma in Dani Siter predstavili Posinodalno apostolsko spodbudo papeža Frančiška Radost ljubezni. Dokument, ki je v tujini požel veliko odobravanja, pa tudi kritike, v Sloveniji še ni dvignil veliko prahu, čeprav je škof Glavan dejal, da je bila sinoda o družini, sam se je udeležil prve sinode, ena najbolj burnih v zgodovini Cerkve. Če je eno izmed sporočil spodbude, da idealnih družin ni, to po besedah škofa Glavana ne pomeni, da se je Cerkev ali papež Frančišek v čemerkoli oddaljil od uradne doktrine o zakonu in zakonski zvezi. Pravilno sklenjen cerkveni zakon še vedno ostaja trajna (nerazvezna) skupnost moškega in ženske. Dokument postavlja družino na prioritetno mesto v pastorali in skrbi Cerkve ter poudarja lepoto zakonskega in družinskega življenja.

Dr. Rafko Valenčič je dejal, da je Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni eden izmed zajetnejših cerkvenih dokumentov (v slovenskem prevodu je zajetih nekaj manj kot 53.000 besed), pisana pa je tako, da je mogoče brati vsako od devetih poglavij posebej. Dr. Valenčič jih je vseh devet kratko predstavil in ob tem dejal, da je papež v besedilu jasen, preprost in hkrati globok. Iz besedila je mogoče razbrati premik v pastorali. Družina je prva, ki lahko dela za druge družine.

To sta poudarila tudi zakonca Vilma in Dani Siter iz gibanja Družina in življenje. Pohvalila sta odličen prevod in poudarila papeževo nežno, pogumno in pozorno govorico. Prvič sem prebral, da je zakrament Jezusova živa navzočnost med zakoncema, je dejal Dani Siter. Vprašanje je le, koliko zakonca Jezusu dopustita, da deluje v njima. Papež je v spodbudi zelo prizemljen, je dejala Vilma. Ob tem, ko gleda v dramo življenja, ve svetovati. In to konkretno. Na primer zakonce spodbuja, naj dan začnejo s poljubom ali objemom. Naj ne pozabijo na pogovor, ki je temelj za dober odnos. Papež pravi, da je poslušanje lahko tudi oblika askeze.

Na vprašanje zakaj je pri mladih, ki družino uvrščajo visoko na lestvici vrednot, opaziti strah pred poroko, ni enoznačnega odgovora. Nekaj gotovo prispeva porabniška kultura in kultura užitka, a tudi nam zakoncem ni uspelo pokazati na lepoto zakonskega življenja, ki ga živimo kljub preizkušnjam, sta ocenila Siterjeva.

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni je že na voljo v knjigarnah, del dokumenta pa je v obliki pdf dostopen tudi na spletni strani Družine www.druzina.si.

Video predstavitve:





Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh