Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rajmund Nerojeni

Objava: 05. 07. 2005 / 10:00
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rajmund Nerojeni

Rajmund Nerojeni

Rajmund, Rajmond, Ramon, Ramun, Rajmek, Rajmi, Rajmonda, Rajmunda, ...

Zavetnik: nosečnic, dojilj, otrok in proti mrzlic

Atributi: ključavnica, palma


Sveti Rajmund Nonat, menih in kardinal

Rajmund je že v otroštvu začutil duhovni poklic, pa njegov oče sprva o tem ni hotel nič slišati. Tako je moral kar nekaj časa na domači pristavi z drugimi pastirji past ovce, dokler le ni dobil dovoljenja, da v Barceloni vstopi v novoustanovljeni red mercedarijev (»Marijin red za odkup jetnikov«), ki ga je ustanovil sv. Peter Nolasko. Poslanstvo tega reda je bilo odkupovanje krščanskih sužnjev v Afriki. Ta naloga je Rajmunda popolnoma prevzela, poslan je bil v Alžir, kjer je z zajetno vsoto denarja odkupil precej sužnjev. Ko pa je izčrpal vse denarne vire, se je, da bi lahko odkupil še druge, ki so živeli v obupnih razmerah, sam ponudil za talca. Alžirci so njegovo ponudbo sprejeli in mu sprva celo dovolili, da je prosto hodil po ulicah. Na ta način je Rajmund tolažil in opogumljal kristjane ter spreobračal in krščeval muslimane. Ko je to zvedel guverner, ga je v besu dal bičati, mu prebosti ustnice z razbeljeno palico, čeljusti pa speti s ključavnico, da ne bi mogel govoriti. Po osmih mesecih hude ječe je bil odkupljen in se pod pokorščino (sam je želel ostati pri sužnjih in jim pomagati) vrnil v Španijo. Papež Gregor IX. ga je imenoval za kardinala, a je Rajmund ostal v svoji skromni samostanski celici v Barceloni. Na poti v Rim, kamor ga je poklical papež, je, komaj šestintridesetleten, umrl za vročico.

Ime: Rajmund oz. v nemščini Reginmund je izpeljanka iz besed, ki pomenijo »sklep usode, bogov« in »obramba«. Vzdevek Nonat (non-natus) pa se nanaša na njegovo nenavadno rojstvo in pomeni »nerojeni«.

Rodil se je leta 1204 v Portellu v španski pokrajini Katalonija,
umrl pa prav tako v Španiji, 31. avgusta 1240 v Cardoni, blizu Barcelone.

Družina: Bil je iz plemenite, vendar obubožane družine. Njegova mati je pred porodom umrla, zato naj bi ga po izročilu izrezali iz njenega telesa.

Zavetnik nosečnic, porodničarjev (babic), za srečen porod; dojilj, otrok; po nedolžnem obtoženih, proti mrzlici.

Upodobitve: Upodobljen je v redovnem oblačilu mercedarijev, po navadi obdan z odkupljenimi kristjani. Na nekaterih upodobitvah ima usta zaklenjena s ključavnico, v rokah pa drži mučeniško palmo. Redkeje je oblečen v kardinalska oblačila ali pa nosi kardinalski klobuk.

Legende: Prikazovala se mu je Marija; po dogodku s klobukom, ki ga je poklonil nekemu starčku, da bi ga obvaroval pred ploho, pa se mu je prikazal Jezus, pokrit s tem klobukom in mu ponujal v eni roki trnjevo krono, v drugi pa venec. Rajmund je izbral trnjevo krono in imel po tem zamaknjenju neprestano močan glavobol vse do smrti.

Goduje 31. avgusta.
Nazaj na vrh