Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Raketni napad med Michelovim obiskom Odese

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 05. 2022 / 17:25
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2022 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Raketni napad med Michelovim obiskom Odese
Med današnjim obiskom Odese, ukrajinskega mesta ob Črnem morju. FOTO: Twitter Charles Michel

Raketni napad med Michelovim obiskom Odese

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob Dnevu Evrope nenapovedano obiskal Odeso. Srečanje, na katerem ga je spremljal ukrajinski premier Denis Šmihal, so zaradi raketnega napada na to pristaniško mesto začasno prekinili.

Do raketnega napada je prišlo v času, ko se je Michel na pogovorih srečal s premierjem Šmihalom. Udeleženci so morali prekiniti srečanje in poiskati zavetje, »medtem ko so rakete znova udarile v območje Odese,« navajanje tujih virov povzema STA.

»EU je z vami«

Michel je na Twitterju med drugim zapisal: »Prišel sem praznovat Dan Evrope v Odeso, mesto, kjer je Puškin dejal, da lahko čutiš Evropo. In kjer danes ukrajinsko ljudstvo ščiti svoje spomenike pred naboji in raketami ter svojo svobodo pred rusko agresijo. Niste sami, EU je z vami.«

Michel je obiskal tudi pristanišče v Odesi in se seznanil s posledicami ruske blokade Črnega morja, zaradi česar je v pristanišču obtičalo na tone žitaric. Srečal se je tudi z vodjo ukrajinske mornarice, ki ga je seznanil s škodo, nastalo zaradi ruskih raketnih napadov na mesto.

Prek videopovezave tudi z Zelenskim

V ospredju pogovora s premirjem, na katerih je prek videopovezave sodeloval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so bila prizadevanja, kako lahko EU še naprej podpira Ukrajino pri soočanju s humanitarnimi, gospodarskimi in vojaškimi izzivi. Govorili so tudi o načrtovanem solidarnostnem skladu za obnovo Ukrajine.

Evropska komisija z mnenjem o članstvu Ukrajine v EU v juniju

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je Twitterju sporočila, da je na Dan Evrope govorila z ukrajinskim predsednikom Zelenskim o podpori Ukrajini na njeni evropski poti. »Veselim se prejetih odgovorov na vprašalnik za članstvo v EU. Evropska komisija si bo svoje mnenje prizadevala podati junija,« je zapisala. Če bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, bi lahko Ukrajina dobila status kandidatke za članstvo v EU, za kar pa je potrebno še soglasje vseh 27 držav članic EU.


Nalaganje
Nazaj na vrh