Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Borci v Azovstalu se ne bodo predali

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 08. 05. 2022 / 12:35
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2022 / 18:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Borci v Azovstalu se ne bodo predali
Jeklarna Azovstal v Mariupolu, od koder so včeraj evakuirali večino civilistov. FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: Borci v Azovstalu se ne bodo predali

Ukrajinski borci, ki so se utrdili v oblegani jeklarni Azovstal v Mariupolu na jugovzhodu Ukrajine, so danes sporočili, da se ne bodo predali, temveč se bodo borili tako dolgo, kot bo treba.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Kot so po navedbah STA pojasnili v izjavi za javnost, so bili v Mariupolu priča vojnim zločinom, ki jih je zagrešila Rusija, prek ruske vojske, zato zanje »predaja ni opcija, ker Rusije ne zanimajo naša življenja«.

Jeklarna Azovstal je zadnja utrdba ukrajinskega upora proti ruski prevladi v uničenem pristaniškem mestu Mariupol in ima simboličen pomen za siceršnje razmerje sil v Ukrajini, ki jo je ruska vojska napadla 24. februarja.

Po ukrajinskih navedbah so iz jeklarne včeraj evakuirali vse ženske, otroke in ostarele, v prostorih pa naj bi še naprej vztrajalo več kot sto ukrajinskih borcev in morda tudi drugih civilistov.

Zelenski: ob obletnici konca druge svetovne vojne vzporednice z Ukrajino

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes objavil čustven video nagovor iz močno poškodovanega kijevskega predmestja Borodjanka ter ob tem povlekel vzporednice med nemško zasedbo med drugo svetovno vojno in trenutno rusko invazijo.

»V Ukrajini je bila organizirana krvava obnova nacizma. Fanatična ponovitev tega režima, njegovih idej, dejanj, besed in simbolov. Noro podrobna izvedba njegovih grozodejstev in alibijev, ki naj bi temu zlu dali sveti namen,« je na črno-belem posnetku dejal Zelenski ter po navedbah STA obtožil rusko vodstvo, da je z napadom na Ukrajino 24. februarja umaknilo iz protivojnih sloganov besedi »nikoli več« in ju nadomestilo z »lahko ponovimo«.

Ob obletnici konca druge svetovne vojne je Zelenski še spomnil na prispevek Ukrajincev k zmagi koalicije proti nemškemu nacističnemu voditelju Adolfu Hitlerju. Država, kot je pojasnil, je trpela zaradi bombardiranj, streljanj in zasedbe, izgubila ljudi v koncentracijskih taboriščih in plinskih celicah, a je na koncu zmagala.

Putin: kot leta 1945 bo zmaga naša

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je ob 77. obletnici poraza nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni čestital voditeljem več nekdanjih sovjetskih republik in proruskim separatističnih regij na vzhodu Ukrajine ter izrazil prepričanje, da bo »tako kot leta 1945 zmaga naša« tudi v operaciji v Ukrajini, poroča STA.

»Danes je naša skupna dolžnost, da preprečimo preporod nacizma, ki je povzročil toliko trpljenja različnim narodom,« je dejal Putin in večkrat izpostavil zasluge ne le vojakov, temveč tudi civilistov na »domači fronti, ki so razbili nacizem za ceno neštetih žrtev«. »Žal danes nacizem spet dviguje glavo,« je izjavil ruski predsednik, ki je vojaško operacijo v Ukrajini sprožil zaradi domnevnega fašizma v tej državi ter domnevnih groženj Rusiji in rusko govoreči manjšini na vzhodu Ukrajine, ki jih zdaj ruska vojska s to operacijo »osvobaja«.

»Naša sveta dolžnost je ustaviti ideološke naslednike tistih, ki so bili poraženi« v drugi svetovni vojni, ki jo Moskva imenuje velika domovinska vojna. Putin je Ruse pozval, naj se maščujejo, in dodal, da želi vsem prebivalcem Ukrajine mirno in pravično prihodnost.

Lugansk: v napadu na šolo domnevno več deset mrtvih

Ukrajinske oblasti po ruskem zračnem napadu na šolo na območju Luganska poročajo o domnevno do 60 smrtnih žrtvah. Napad na šolo, kamor se je zateklo okoli 90 ljudi, se je zgodil včeraj popoldne, ruske sile pa so medtem okrepile napade tudi drugod na območju Donbasa, poroča STA.

Po zračnem napadu na šolo je izbruhnil požar in stavba se je porušila. Reševalcem je doslej uspelo rešiti 30 ljudi, med katerimi jih je bilo sedem poškodovanih. Z območja Luganska so včeraj poročali še o najmanj šestih mrtvih, med njimi dveh otrocih.

Ruska vojska stopnjuje napade tudi drugod na območju Donbasa, tako ji je uspelo prevzeti nadzor nad več območji. Rusi so napade okrepili tudi v smeri Severodonecka, Popasne in Avdijivke, obenem pa nadaljujejo obleganje jeklarne Azovstal v Mariupolu, od koder so včeraj evakuirali vse ženske, otroke in ostarele.

Ukrajino danes obiskala hrvaški premier in predsednica nemškega parlamenta

V Kijev je danes pripotoval predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, ki naj bi se srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, v ukrajinski prestolnici pa je tudi predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas, ki se je sestala z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom, poroča STA.

S Šmihalom se bo pogovarjal tudi Plenković, ki ga na obisku v Ukrajini spremlja minister za zunanje in evropske zadeve Gordan Grlić Radman. Na srečanjih v Ukrajini bodo po napovedih govorili o posledicah ruskega napada na Ukrajino, nadaljnji pomoči in »nadaljevanju evropske poti« Ukrajine.

V Ukrajino je danes pripotovala tudi predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas in se srečala z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. Šmihal je po srečanju na družbenem omrežju Twitter zapisal, da Ukrajina plačuje visoko ceno za obrambo civiliziranega sveta.

Jill Biden nenapovedano obiskala Ukrajino

Ukrajino je danes nenapovedano obiskala tudi ameriška prva dama Jill Biden, so po navedbah STA sporočili iz Bele hiše. Bidnova je bila danes sicer na obisku na Slovaškem, kjer je skupaj s slovaškim premierjem Eduardom Hegerjem obiskala mejni prehod z Ukrajino v kraju Vyšne Nemecke, čez mejo v Ukrajini pa se je srečala z ukrajinsko prvo damo Oleno Zelensko.

Kot je pojasnila, si je želela Ukrajino obiskati na materinski dan, saj se ji zdi pomembno pokazati ukrajinskemu ljudstvu, »da se mora ta vojna končati, da je ta vojna kruta in da ljudstvo ZDA stoji ob ljudstvu Ukrajine«. V Združenih državah Amerike in nekaterih zahodnoevropskih državah materinski dan obhajajo na drugo nedeljo v maju.

Jill Biden je v Ukrajini preživela okoli dve uri. Z ukrajinsko prvo damo Oleno Zelensko se je srečala v šoli, ki jo uporabljajo kot zatočišče za razseljene civiliste. To je bil prvi javni nastop ukrajinske prve dame od ruske invazije na Ukrajino. Olena Zelenska se je kolegici zahvalila za to pogumno dejanje. Bidnova naj bi se jutri srečala še s slovaško predsednico Zuzano Čaputovo.

Nalaganje
Nazaj na vrh