Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Iz Azovstala uspešno evakuirali 50 civilistov

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 05. 2022 / 17:26
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2022 / 19:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Iz Azovstala uspešno evakuirali 50 civilistov
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: Iz Azovstala uspešno evakuirali 50 civilistov

Iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolu na jugovzhodu Ukrajine so danes uspešno evakuirali še 50 civilistov, pogajalci obeh strani pa so se srečali tudi v živo, prvič od začetka obleganja velikega kompleksa, so sporočili proruski uporniki v Donecku.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Ukrajinska stran teh navedb zaenkrat še ni potrdila ali zavrnila, poroča STA, uporniki pa niso sporočili, kam so odpeljali omenjene civiliste - ali so jih predali ukrajinski strani ali pa so jih zajeli. Jeklarna na območju Mariupola je še edini kraj pod nadzorom ukrajinskih sil, doslej pa jo je zapustilo okoli 500 ljudi, kot je sporočil glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres.

V Azovstalu naj bi še naprej vztrajalo več kot sto ukrajinskih borcev in tudi civilistov in po navedbah ukrajinske vojske se napadi ruskih sil na nekdanjo jeklarno nadaljujejo. Na drugih območjih vzhodne Ukrajine je bilo danes razmeroma mirno.

Drugod na fronti so se ruske aktivnosti omejile zgolj na izvidniške naloge in topniško obstreljevanje. Na območju mesta Izjum se ruska vojska pripravlja na večji napad, da bi se lahko premaknili naprej proti mestu Kramatorsk.

Predsednik Zelenski upa na rešitev vojakov iz Azovstala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil upanje, da se bodo ukrajinski vojaki, ki so obkoljeni in ujeti v jeklarni Azovstal v Mariupolu, lahko še rešili. V sinoči objavljenem videonagovoru je dejal, da si za to dejavno prizadevajo, poroča STA.

Po mnenju Zelenskega bi to lahko dosegli s pomočjo »pomembnih posrednikov, pomembnih držav«, ki naj bi po njegovih besedah sodelovale v procesu, več podrobnosti o tem pa ni razkril.

Doslej je Rusija pristajala zgolj na evakuacijo civilistov - predvsem žensk, otrok in starejših, ki so bili ujeti v tem velikem kompleksu v Mariupolu. V tej še zadnji nezavzeti »trdnjavi«, močno utrjeni in prepredeni s številnimi tuneli, pa so še vedno ujeti ukrajinski vojaki in številni ranjenci. Po ukrajinskih ocenah naj bi bilo tam še okoli 200 ljudi.

Predsednik Zelenski je ruski strani zagrozil, da bo prekinil vsakršne pogovore, če bodo ukrajinski vojaki in civilisti v Azovstalu ubiti.

ZDA: 150 milijonov dolarjev dodatne varnostne pomoči za Ukrajino

Združene države Amerike bodo Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo namenile 150 milijonov dolarjev dodatne varnostne oziroma vojaške pomoči v obliki orožja in streliva, sta včeraj sporočila Bela hiša in State Department, predsednik ZDA Joe Biden pa je o tem govoril tudi s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, poroča STA.

Po besedah državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna gre za doslej deveto pošiljko orožja in opreme za Ukrajino iz zalog Pentagona od avgusta 2021, s čimer se je vrednost dosedanje ameriške pomoči Ukrajini v orožju in vojaški opremi povečala na okrog 3,8 milijarde dolarjev.

Blinken je zagotovil, da bodo ZDA s tem nadaljevale, dokler se bo nadaljevala ruska agresija, enako je obljubil tudi kanadski premier.

Ukrajina potrdila umik vseh civilistov iz Azovstala

Ukrajina je danes popoldne potrdila, da so iz nekdanje jeklarne Azovstal v Mariupolu na jugovzhodu države, ki jo že več tednov oblegajo ruske sile, evakuirali »vse ženske, otroke in starejše«, poroča STA. Po besedah namestnice ukrajinskega premierja Irine Vereščuk je bil »predsednikov ukaz izvršen: vse ženske, otroci in starejši so bili evakuirani iz Azovstala. Ta del humanitarne misije v Mariupolju je zaključen«.

Umik civilistov iz oblegane nekdanje jeklarne je omogočil dogovor, ki so ga med sprtima stranema pomagali doseči Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa. Na ta način je jeklarno, ki je na območju Mariupola še edini kraj pod nadzorom ukrajinskih sil, zapustilo okoli 500 ljudi.

Nalaganje
Nazaj na vrh