Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za pomoč Ukrajini zbranih več kot 6 milijard evrov

Za vas piše:
T. M.
Objava: 05. 05. 2022 / 16:07
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 16:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za pomoč Ukrajini zbranih več kot 6 milijard evrov
Donatorske konference se je udeležil tudi premier Janez Janša. FOTO: Vlada RS

Za pomoč Ukrajini zbranih več kot 6 milijard evrov

Na mednarodni donatorski konferenci je bilo za pomoč Ukrajini zbranih več kot šest milijard evrov. Pomoč bo med drugim namenjena humanitarni podpori in ukrajinskemu gospodarstvu.

»Na tej konferenci nam je uspelo zbrati več kot šest milijard evrov in ta denar bomo razdelili za podporo Ukrajini in vsem, ki podpirajo Ukrajino,« je sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki ob zaključku donatorske konference, ki sta jo soorganizirali Poljska in Švedska v sodelovanju z EU.

Evropski voditelji in predstavniki mednarodnih organizacij 

Zbrane so nagovorili mnogi evropski voditelji in predstavniki mednarodnih organizacij. V nagovorih so poudarili podporo Ukrajini in pomen demokracije ter svobode. Prav tako so opozorili na veliko humanitarno krizo ter številne begunce, ki so od začetka ruske invazije zapustili domovino.

»Ukrepati moramo zdaj« 

»Ukrepati moramo zdaj, da naslovimo neposredno trpljenje ukrajinskega ljudstva. Tako v Ukrajini kot zunaj nje,« je opozoril predsednik Evropskega sveta Charles Michel. »Pomagali bomo obnoviti vašo državo in gospodarstvo. Vaše domove, šole, bolnišnice in podjetja.« 

Zbrane sta nagovorila tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in premier Denis Šmihal.

Dodatnih 200 milijonov evrov s strani Evropske komisije 

Evropska komisija bo po besedah predsednice komisije Ursule von der Leyen zagotovila dodatnih 200 milijonov evrov za pomoč razseljenim osebam v Ukrajini. »Danes smo se zbrali z jasnim namenom: da podpremo pogumne ljudi Ukrajine, ki se borijo proti agresorju in za svojo svobodo,« je dejala von der Leyenova. 

Slovenija bo prispevala dodaten milijon 

Na konferenci je sodeloval tudi slovenski premier Janez Janša, ki je napovedal, da bo Slovenija ob podpori, ki jo že nudi, za pomoč ukrajinskemu ljudstvu zagotovila še dodaten milijon evrov. Slovenija je sicer v okviru globalne kampanje v podporo Ukrajini prejšnji mesec že napovedala pomoč v višini skoraj milijona evrov.


Nalaganje
Nazaj na vrh