Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rakovnik: Kam bi šel Jezus, če bi prišel v vašo župnijo?

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 06. 02. 2024 / 11:09
Oznake: Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 11:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rakovnik: Kam bi šel Jezus, če bi prišel v vašo župnijo?
Na Rakovniku so gostili Otta Neubauerja, vodjo Akademije za dialog in evangelizacijo. FOTO: Klemen Dvornik

Rakovnik: Kam bi šel Jezus, če bi prišel v vašo župnijo?

Cerkev Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani letos praznuje 100-letnico od blagoslovitve. Od novega leta je zaradi prenove zaprta, obnovitvena dela bodo predvidoma končana do velike noči. Praznovanje bodo sklenili z župnijskim misijonom od 16. do 25. maja. V petek, 2. februarja, so medse povabili Otta Neubauerja, vodjo dunajske Akademije za dialog in evangelizacijo.

V dvorani Glasbene šole Rakovnik, kjer so zdaj tudi praznična in nedeljska bogoslužja, mu je prisluhnilo veliko župljanov, pa tudi ŽPS župnije Ljubljana Sveti Križ, Skupnost Emanuel in člani nadškofijske Komisije za oznanjevanje. Pogovor je prevajal Marjan Pogačnik.

Misijonsko tveganje rodi veselje

Neubauer je poudaril, da pravi misijon pomeni tveganje, to pa prinaša veselje in rast občestva. Pri misijonu je pomembno iskanje priložnosti za srečevanje s tistimi, ki ne hodijo v cerkev. Zato pri pripravi misijona snovalcem polaga na srce, naj se vprašajo: »Kam bi šel Jezus, če bi prišel v vašo župnijo? Na voljo ima deset dni, koga bi obiskal, kje bi jedel, spal?« Odgovor na to vprašanje prinese izvirne ideje, ki se jih je treba premišljeno in ekipno lotiti. V številnih avstrijskih župnijah, ki so ubrale ta pristop, so misijonske dogodke izvedli na zelo različnih lokacijah: v knjižnicah, kavarnah, supermarketih, športnih klubih in telovadnicah, parkih … pa celo v casinoju ali na bazenu.

Obiskovalci so gostu z zanimanjem prisluhnili. FOTO: Klemen Dvornik

»Ključno je, da gremo tja, kjer so priljubljena zbirališča ljudi, in najdemo način sodelovanja z lokalnim okoljem,« je dejal Neubauer. »Osebo lahko zares srečaš le, če 'odložiš orožje' in se z njo srečaš v ranljivosti, …« je citiral Philippa Pozza di Borga, saj je sestop s pozicije vsevednosti predpogoj za srečanje, ki spreminja srce. Na vprašanje, kam vključiti ljudi, ki jih srečamo na misijonu, je Neubauer odgovoril, da je zanje praviloma treba vzpostaviti nove structure, kot so pogovorne ali biblične skupine, saj se v obstoječih težko prepoznajo in obdržijo. Izrazil je tudi trdno prepričanje, da prav vsak lahko prispeva k uspehu misijona.

Priprave skozi vse leto

V župniji so v sklopu priprave na stoletnico organizirali že več dogodkov: tečaj Korak vere lani pomladi je bil namenjen formiranju župnijskih sodelavcev. Sodobni tip urbanega misijona namreč poudarja, da v misijonu aktivno vlogo zavzamejo župljani. Jeseni pa so začeli s tečajem Alfa, ki je namenjen tudi oddaljenim in neverujočim. Ob pomoči kratkih video nagovorov se bo do konca marca zvrstilo štirinajst srečanj, na katerih udeleženci poglabljajo svoje poznavanje vere in krščanstva – tudi z namenom, da bi se bolje pripravili na misijon. Oktobra je bil je bil v ospredju mesec rožnega venca, novembra češčenje Najsvetejšega, decembra spokorno bogoslužje.

Neubauer z ekipo, ki pripravlja dogodke v okviru misijona. FOTO: Klemen Dvornik

Obisk kardinala Artimeja v maju

Konec maja se bo tako na Rakovniku in v okolici zvrstilo več zanimivih dogodkov: dan odprtih vrat, športni turnir, Zmajkotrek po Golovcu, koncert pod krošnjami, srečanja za družine, starejše, mlade, okrogla miza z znanimi osebnostmi, dramska igra o Andreju Majcnu ... Župnijska ekipa za misijon razmišlja, katere od dogodkov bi lahko pripravili v sodelovanju s širšim lokalnim okoljem.

Sobota, 25. maja, pa bo posebej slovesna, saj bodo blagoslovili obnovitvena dela in srečanje sklenili s sveto mašo, ki jo bo daroval kardinal Ángel Fernández Artime, ki je bil do nedavnega tudi vrhovni predstojnik salezijancev.

Nalaganje
Nazaj na vrh