Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ranjeno ljudstvo v Iraku te pričakuje!«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 08. 08. 2020 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2020 / 12:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ranjeno ljudstvo v Iraku te pričakuje!«

»Ranjeno ljudstvo v Iraku te pričakuje!«

Besede novo posvečenemu škofu: papeža Frančiška, nadškofa Zoreta in nuncija Speicha.

Na današnjem (v soboto, 8. avgusta) slavju škofovskega posvečenja dr. Mitja Leskovarja v ljubljanski stolnici so novega škofa pred, med in ob sklepu slavja nagovorili tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore v uvodu v mašo, papež Frančišek v škofovski buli, ki jo je izdal 1. maja letos, ter nuncij dr. Jean-Marie Speich. Posvečenje je vodil kardinal Franc Rode, ki je novega škofa ter zbrane v ljubljanski stolnici pred obredom posvečenja tudi nagovoril. Nagovor preberite TUKAJ.


Ljubljanski nadškof Zore je ob začetk slavja pozdravil navzoče v ljubljanski stolnici Fotografije: Rok Mihevc in Tatjana Splichal

Pozdrav ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta

»'Hočem. Hočem z Božjo pomočjo.' S temi besedami obljube bo msgr. Mitja Leskovar že tretjič izrazil svojo voljo in pripravljenost, da vse svoje življenje izroči v službo Bogu, Cerkvi in ljudem.« Tako je na začetku slavja zbrane pozdravil ljubljanski nadškof Stanislav Zore in namenil pozdrave posebnim gostom v ljubljanski stolnici: posvečevalcu kardinalu Francu Rodetu in soposvečevalcu, apostolskemu nunciju v Sloveniji Jean-Marie Speichu, stalnemu opazovalcu Svetega sedeža pri organizacijah Združenih narodov v Ženevi Ivanu Jurkoviču in apostolskemu nunciju na Hrvaškem msgr. Giorgiu Lingu. Slavja ob izrednih razmerah korona virusa so se udeležili tudi drugi slovenski škofje, številni duhovniki, redovniki, diakoni in bogoslovci. Prisrčen pozdrav je nadškof namenil predstavnikom sestrskih Cerkva: mag. Leonu Novaku, škofu slovenske evangeličanske cerkve ter predstavnikom Srbske pravoslavne Cerkve, predstavnikom političnega življenja Alojzu Kovšci, predsedniku državnega sveta RS, predstavnikom ministrstva za zunanje zadeve in veleposlaniku RS pri Svetem sedežu mag. Jakobu Štunfu. »Z velikim spoštovanjem« je nadškof pozdravil očeta novega škofa Martina Leskovarja in njegovi sestri Katarino in Matejo z družinama.


Nuncij Jean Marie Speich je ljudstvu v stolnici pokazal papeško listino o imenovanju novega nadškofa.

Papež Frančišek v Odloku: »Potrebni možje, obdarjeni z učenostjo, trdno vero in izjemno ljubeznijo«

Pred obredom posvečenja je škof Franci Šuštar prebral Odlok papeža Frančiška o imenovanju novega škofa (objavljamo ga v celoti, odlok je iz latinščine prevedel br. Miran Špelič)

Frančišek, škof, služabnik Božjih služabnikov,

ljubljenemu sinu Mitju Leskovarju izmed duhovščine ljubljanske nadškofije, našemu častnemu prelatu in doslej svetniku Nunciature v Indiji in Nepalu, postavljenemu za apostolskega nuncija v Iraku in izbranemu za naslovnega nadškofa beneventskega, pozdrav in apostolski blagoslov. Kakor je apostol Pavel nekoč postal izvoljena posoda za Gospoda, da je ponesel njegovo ime pred pogane in kralje in Izraelove sinove (prim. Apd 9,15), tako so v vsakem času potrebni možje, obdarjeni z učenostjo, trdno vero in izjemno ljubeznijo, ki skrbijo za zadeve Cerkve po raznih državah in pri njihovih voditeljih. Ker je sedaj potrebno imenovati apostolskega nuncija v Iraku, menimo, da si primeren, da zaupamo to nalogo tebi, dragi sin, saj vemo, da obvladaš več jezikov, si bistrega uma, se odlikuješ s srčnimi darovi, si vešč pri opravilih in si doslej marljivo služil Apostolskemu sedežu na Državnem tajništvu, v Bangladešu, Nemčiji, Indiji in Nepalu. Iz polnosti naše apostolske oblasti te torej postavimo za apostolskega nuncija v Iraku in obenem naznanjamo za naslovnega nadškofa beneventskega; podeljujemo ti dolžne pravice in nalagamo ustrezne dolžnosti. Kar zadeva tvoje posvečenje, dovoljujemo, da ga prejmeš od kateregakoli katoliškega škofa zunaj mesta Rima, skladno z bogoslužnimi predpisi. Pred tem je potrebno, da po zakonih in določilih Cerkve izpoveš vero in izrečeš prisego zvestobe nam in našim naslednikom. Prepričani smo, dragi sin, da boš, ko boš povzdignjen do dostojanstva svete oblasti Kristusovih apostolov, dan za dnem posnemal njihove slavne kreposti. Naposled te spodbujamo z besedami istega apostola: »Ti pa bodi v vsem buden, trudi se, izpolni svojo službo« (2 Tim 4,5), da boš na koncu prejel plačilo od Kristusa. Preblažena Devica Marija, Kraljica apostolov, naj te skupaj s svetim mučencem Demetrijem vedno spremlja in ti izprosi obilne milosti Gospodovega Duha.

Dano v Rimu, v Lateranu, 1. maja, na god sv. Jožefa Delavca, leta Gospodovega 2020, v osmem letu našega papeževanja.


Papeško listino o imenovanju novega nadškofa je v stolnici prebral škof Franc Šuštar.

Nuncij Speich novemu škofu: »Irak in njegovi ljudje te pričakujejo. Ta ranjeni narod, tudi te ranjene Cerkve te pričakujejo kot pastirja, očeta, brata in pričevalca.«

Ob koncu slavja je zbrane nagovoril tudi apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Jean-Marie Speich. V začetku se je spomnil njunih prvih srečevanj v Rimu: »Msgr. Mitjo Leskovarja sem prvič srečal konec maja 2008. Hitel je po hodnikih in stopnicah prvega oddelka Državnega tajništva v Rimu. Njegovi gibi in izraz obraza so izražali veliko zaposlenost. Potem pa se je malo po malo na njegovem obrazu razširil nasmeh. Tako sva se srečevala vsak dan skozi pet let. Oba sva opravljala zahtevne naloge v službi Svetega očeta in dveh zaporednih namestnikov. Najini stiki so bili omejeni na te trenutke. Mogoče tudi zato, ker me je delo zelo zaposlovalo in nisem imel časa za klepet, kar tudi ni v mojem značaju.« Nuncij je nadaljeval, da Mitja Leskovar dobro ve, »da v Kristusovi Cerkvi ni nič zasluženega, dolžnega, ampak je vse Božja milost in dar. Med drugimi darovi, ki jih Gospod podeljuje ljudem, je tudi dar diakonskega, duhovniškega in škofovskega poklica. To je poklicanost med drugimi in ne nad drugimi. To je poklicanost popolnega služenja za posvečenje vseh vernih,« je dejal nuncij Speich in nadaljeval: »Msgr. Leskovar, Irak in njegovi ljudje ter njihove različne, žlahtne in starodavne Cerkve te pričakujejo z veselo vero, z željo, da bi jih spremljal v negovanju njihovih lepih izročil in pri širjenju vrednot Kristusovega evangelija. Ta ranjeni narod, tudi te ranjene Cerkve te pričakujejo kot pastirja, očeta, brata in pričevalca. Ne boj se oznanjati resnice naše lepe vere. Ne skušaj zgolj zagovarjati pridobljenih položajev, ampak pojdi naprej z močjo apostolskega poslanstva, ki si ga prejel od samega Jezusa. Nosil ga boš, kot si si izbral v svojem škofovskem geslu: opirajoč se na križ, les življenja.« Naj novega škofa in nuncija krepi moč Svetega Duha, ki ga danes v polnosti prejema, mu je zaželel nuncij Speich: »Naj te podpira molitev Cerkve, tudi tvoje domače Cerkve v Sloveniji, naj te spremlja blagoslov papeža Frančiška. Naj ti bo naklonjena Devica Marija, ki jo s tako predanostjo časti tvoj narod. Da bi ob večeru svojega zemeljskega življenja lahko tudi ti ponovil besede apostola Pavla: »Dober boj sem izbojeval, tek dokončal, vero ohranil.« (2 Tim 4,7).«


Fotografije: Rok Mihevc in Tatjana Splichal

Preberite tudi:
Homilijo kardinala Rodeta ter obred posvečenja.

Zahvalni nagovor novega nadškofa Leskovarja ob koncu maše, pozdrav župljanov iz Kokrice in pozdrav v imenu slovenskih duhovnikov.


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh