Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ratzingerjeva nagrada 2021 nemškima teologu in filozofinji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 10. 2021 / 09:42
Oznake: Cerkev, Svet, Teologija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2021 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ratzingerjeva nagrada 2021 nemškima teologu in filozofinji
Joseph Ratzinger, upokojeni papež Benedikt XVI. FOTO: Vatican Media

Ratzingerjeva nagrada 2021 nemškima teologu in filozofinji

Letošnjo nagrado Josepha Ratzingerja, imenovano tudi »Nobelova nagrada za teologijo«, za izjemne prispevke k znanstveno-teološki razpravi prejmeta dunajski izvedenec za Staro zavezo, 64-letni Ludger Schwienhorst-Schönberger, in nemška filozofinja religije, 75-letna Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz.

Imeni prejemnikov so sporočili iz vatikanske ustanove Joseph Ratzinger-Benedikt XVI., podelitev nagrad pa je predvidena 13. novembra v Vatikanu, poroča avstrijski Kathpress. Nagrajenca naj bi prestižno teološko nagrado prejela iz rok papeža Frančiška.

Nagrajenca naj bi prestižno teološko nagrado prejela iz rok papeža Frančiška 13. novembra v Vatikanu.

Ludger Schwienhorst-Schönberger, rojen v Nemčiji, velja za enega vodilnih izvedencev in poznavalcev knjig modrosti ter predvsem hvalnice ljubezni iz Pisma apostola Pavla Korinčanom. Od leta 2007 predava Staro zavezo na Katoliško-teološki fakulteti Univerze na Dunaju, pred tem pa je poučeval starozavezno eksegezo in hebrejski jezik na univerzi v mestu Passau.

Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz je predsednica Evropskega inštituta za filozofijo in religijo pri Filozofsko-teološki visoki šoli Benedikta XVI. v Svetem križu pri Dunaju ter priznana poznavalka Edith Stein in Romana Guardinija. Tudi Gerl-Falkovitzeva je rojena v Nemčiji, študirala pa je filozofijo, germanistiko in politične vede v Münchnu in Heidelbergu. V letih med 1993 in 2011 je predavala filozofijo religije in primerjalno veroslovje na univerzi v Dresdnu.

Na slovesnost sta povabljena tudi lanska prejemnika Ratzingerjeve nagrade.

Na slovesnost 13. novembra v Vatikanu sta povabljena tudi lanska prejemnika Ratzingerjeve nagrade, avstralska teologinja Tracey Rowland in francoski filozof Jean-Luc Marion. Leta 2020 je bila slovesnost zaradi epidemije koronavirusne bolezni odpovedana.

Rowlandova je profesorica na katoliški univerzi Notre Dame v Avstraliji. V številnih svojih delih se ukvarja s teologijo Josepha Ratzingerja. Marion sodi med najbolj znane sodobne francoske filozofe. Je član združenja Academie Francaise s sedežem v Parizu, med drugim pa predava tudi filozofijo religije na univerzi v Chicagu v Združenih državah Amerike.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh