Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podelitev Ratzingerjeve nagrade v Rimu odpovedana

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 10. 2020 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2020 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Podelitev Ratzingerjeve nagrade v Rimu odpovedana

Rowlandova in Marion bosta nagrado prejela prihodnje leto, z nagrajenci leta 2021.

FOTO: Vatican Media

V Vatikanu so zaradi epidemije koronavirusa odpovedali slovesnost ob podelitvi letošnje Ratzingerjeve nagrade, katere prejemnika sta tokrat francoski filozof Jean-Luc Marion in avstralska teologinja Tracey Rowland, kot so ta teden sporočili z Ustanove Josepha Ratzingerja-Benedikta XVI. Slovesnost je bila predvidena 14. novembra, zaradi neugodnih epidemioloških razmer pa bodo letošnjima nagrajencema nagrado izročili prihodnje leto, ko bo znan tudi dobitnik Ratzingerjeve nagrade 2021. Nagrada, ki jo podeljujejo za izjemne prispevke k znanstveno-teološkim razpravam, je znana tudi kot »Nobelova nagrada za teologijo«.

Kot smo že poročali, je bila profesorica teologije Tracey Rowland v letih med 2001 in 2017 dekanica Inštituta Janeza Pavla II. za zakonsko zvezo in družino v Melbournu, trenutno pa predava na katedri Janeza Pavla II. na univerzi Notre Dame v Avstraliji. Dve izmed njenih knjig se ukvarjata s teologijo Josepha Ratzingerja. Rowlandova je tudi članica založniškega svetovalnega odbora mednarodne teološke revije Communio.

Jean-Luc Marion, ki je tudi član vatikanskega sveta za kulturo, pa je eden najbolj znanih sodobnih francoskih filozofov in član Francoske akademije (Academie francaise). Učenec Jacquesa Derridaja (1930-2004) se ukvarja z zgodovino filozofije, pa tudi s fenomenologijo, ki izhaja iz versko-filozofskih korenin. Francoski filozof je bil nekaj časa glavni urednik francoske izdaje revije Communio, kot profesor pa predava filozofijo religije na univerzi v Chicagu.

Lanska dobitnika Ratzingerjeve nagrade sta kanadski katoliški izvedenec za politične vede in filozof, 87-letni Charles Taylor, ter 53-letni teolog Paul Bere iz Burkina Fasa.


Podelitev Ratzingerjeve nagrade 2019 FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh