Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ratzingerjeva nagrada tokrat v Francijo in Avstralijo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 10. 2020 / 10:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2020 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ratzingerjeva nagrada tokrat v Francijo in Avstralijo

Letos jo prejmeta prof. teologije Rowlandova in filozof Marion.
Nagrado vatikanske Ustanove Josepha Ratzingerja-Benedikta XVI., ki je znana tudi kot »Nobelova nagrada za teologijo«, bodo letos podelili avstralski profesorici teologije, 57-letni Tracey Rowland, in francoskemu filozofu, 74-letnemu Jean-Lucu Marionu, so včeraj sporočili na tiskovni konferenci v Rimu.

Kot je po navedbah spletnega portala Vatican News na predstavitvi prejemnikov poudaril predsednik Papeškega sveta za kulturo in član znanstvenega svetovalnega odbora Ratzingerjeve ustanove, kardinal Gianfranco Ravasi, so v preteklih letih z Ratzingerjevo nagrado počastili tudi osebe, ki so si jo prislužile zunaj meja teološke vede; med njimi sta recimo švicarski arhitekt Mario Botta in estonski skladatelj Arvo Pärt. Letos se nagrajenca znova gibljeta znotraj teološko-filozofskega jedra ustanove.

Profesorica teologije Rowlandova je bila v letih med 2001 in 2017 dekanica Inštituta Janeza Pavla II. za zakonsko zvezo in družino v Melbournu, trenutno pa predava na katedri Janeza Pavla II. na univerzi Notre Dame v Avstraliji. Dve izmed njenih knjig se ukvarjata s teologijo Josepha Ratzingerja. Rowlandova je tudi v založniškem svetovalnem odboru mednarodne teološke revije Communio.

Jean-Luc Marion, ki je tudi član vatikanskega sveta za kulturo, je eden najbolj znanih sodobnih francoskih filozofov in član Francoske akademije (Academie francaise). Učenec Jacquesa Derridaja (1930-2004) se ukvarja z zgodovino filozofije, pa tudi s fenomenologijo, ki izhaja iz versko-filozofskih korenin. Francoski filozof je bil nekaj časa glavni urednik francoske izdaje revije Communio.

Podelitev nagrad, ki naj bi ju nagrajencema izročil papež Frančišek, je predvidena 14. novembra letos. Če zaradi epidemije koronavirusa potovanje nagrajencev v Vatikan ne bo mogoče, bosta Rowlandova in Marion svoji nagradi lahko prevzela skupaj s prejemnikom Ratzingerjeve nagrade 2021, je pojasnil predsednik Ratzingerjeve ustanove in nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik, jezuit p. Federico Lombardi.

Lansko leto sta Ratzingerjevo nagrado prejela kanadski katoliški izvedenec za politične vede in filozof, 87-letni Charles Taylor, in 53-letni teolog Paul Bere iz Burkina Fasa.

Foto: splet / Wikipedia


Foto: YouTube / zaslonski posnetek

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh