Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zofija

Objava: 09. 08. 2005 / 09:20
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zofija

Zofija, Zofka, Zofi Sofija, Sonja.

Zavetnik: Zavetnica vdov, priprošnjica za rast poljskih pridelkov.

Atributi: Upodabljajo jo kot mučenko, včasih z mečem, s palmo in knjigo v roki; največkrat je upodobljena kot mati s tremi otroki (hčerami), na nekaterih upodobitvah ima zraven sebe butaro, nečke (korito) in kol, kar naj bi bilo povezano z njenim obglavljenem.


Sveta Zofija, mučenka

Sveta Zofija je še ena v vrsti svetnic iz prve krščanske dobe, o kateri ni zanesljivih podatkov, tako da se lahko opremo zgolj na ljudsko izročilo oz. legendo. Že njeno ime kaže na to, da je bolj alegorična podoba, saj pooseblja pojem modrosti. Po imenu je omenjena v Kalistovih katakombah ob Apijski cesti v Rimu in tistih pod cerkvijo sv. Pankracija. Zgodba o njenem trpljenju pa je legendarna: ta pravi, da je bila Zofija odlična kristjanka iz Milana. Še mlada je izgubila moža in se po njegovi smrti s tremi hčerami, ki poosebljajo krščanske kreposti vero, upanje in ljubezen, preselila v Rim. Želela si je trpeti in umreti za Kristusa, kar je tudi dosegla. Po izročilu naj bi se to zgodilo pod vlado cesarja Decija okoli leta 250. Zofija in vse njene hčere so bile obtožene, da so kristjanke, zato so jih po dolgem mučenju usmrtili. Neko drugo poročilo pa navaja, da je bila Zofija devica in so jo prijeli skupaj s sveto Kvirilo v Dioklecijanovih termah. Ker sta vztrajali v krščanski veri, naj bi ju usmrtili okoli leta 305. Njen grob je v cerkvi sv. Martina v Rimu, relikvije pa častijo tudi v cerkvi sv. Petra v Rimu.

Ime: Izhaja iz grščine Sofia, v latinščini Sophia; pomeni »modrost«, »učenost«.

Rodila se je v 3. stoletju v Rimu,
umrla pa mučeniške smrti, prav tako v Rimu okoli leta 250 ali 305.

Družina: Bila je vdova, imela naj bi tri hčere, Fides, Spes in Karitas.

Običaji: V ljudskih koledarjih je takoj za ledenimi svetniki, zato jo tudi imenujejo »mrzla ali mokra Zofka«. Pri kmečkih opravilih in pri sajenju domačih vrtnih rastlin je njen god, 15. maj, še vedno pomemben: tako npr. šele po tem dnevu postavimo na prosto balkonsko cvetje. Včasih so smeli otroci na njen god prvič bosi iz hiše (ker Zofija »zemljo žegna«).

Pregovori: Sv. Filip napija, Zofija popija. Sveta Zofija vino popija.

Goduje: 15. maja, ponekod 30. septembra.

Kakor pove njeno ime, je postala poosebljenje pojma modrosti. Češčenje božje Modrosti sega v prve čase krščanstva. Sveti Modrosti je posvečena znamenita cerkev Hagia Sofia V Carigradu, ki je zdaj spremenjena v mošejo.
Nazaj na vrh