Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ratzingerjeva nagrada filozofu Taylorju in afriškemu teologu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 10. 2019 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2019 / 09:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ratzingerjeva nagrada filozofu Taylorju in afriškemu teologu

Slovesna podelitev bo 9. novembra v Vatikanu.

Kanadski katoliški izvedenec za politične vede in filozof, 87-letni Charles Taylor, je letošnji prejemnik »Nobelove nagrade za teologijo«, nagrade Josepha Ratzingerja. Drugi nagrajenec je 53-letni teolog Paul Bere iz Burkina Fasa, so v začetku tedna sporočili z »Ustanove Josepha Ratzingerja/Benedikta XVI.« v Vatikanu. Jezuit Bere predava biblicistiko v Rimu in Slonokoščeni obali. Prizadeva si za oblikovanje afriške teologije, doslej pa je bil svetovalec na večih škofovskih sinodah.

Leta 1931 v Montrealu rojeni Taylor je nekdanji profesor filozofije na univerzi McGill v Montrealu. Še vedno je dejaven, med drugim na Inštitutu za človeške vede na Dunaju, raziskuje pa na področjih moralne filozofije, liberalizma, zasnove večkulturne družbe in filozofije religije.

Ukvarja se tudi z rekonstrukcijo moralnih virov v sodobnem času. Za zanikanje teh virov Taylor krivi zgrešen razvoj sodobnosti; zato ga je treba po njegovem mnenju znova usmeriti na pravo pot. V tem temeljnem vprašanju je soroden rdeči niti teologije Josepha Ratzingerja/Benedikta XVI.

Deveta podelitev Ratzingerjeve nagrade bo 9. novembra v Vatikanu. Lani sta nagrado prejela teologinja Marianne Schlosser, ki predava na dunajski univerzi, in švicarski arhitekt Mario Botta.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh