Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ratzingerjevi učenci izrekli podporo Benediktu XVI.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 02. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ratzingerjevi učenci izrekli podporo Benediktu XVI.
Benediktu XVI. so v bran stopili tudi mladi učenjaki, ki preučujejo njegovo misel. FOTO: Vatican Media

Ratzingerjevi učenci izrekli podporo Benediktu XVI.

Novi študijski krožek Josepha Ratzingerja oz. papeža Benedikta XVI. je javno podprl nekdanjega voditelja Katoliške cerkve.

V spletni izdaji katoliškega tednika Die Tagespost so Ratzingerjevi teologi po navedbah avstrijskega Kathpressa v izjavi za javnost odločno zavrnili ostro kritiko in očitke o lažeh, uperjene proti njihovemu mentorju v povezavi z münchenskim poročilom o spolnih zlorabah. Po njihovem mnenju s tem »diskreditirajo ne le njegove osebe in položaja, temveč tudi njegovo delovanje v pastorali in njegovo obširno teološko delo«.

V vsem svojem delovanju je Ratzinger ostal zvest svojemu škofovskemu geslu, »Cooperatores veritatis«, »Sodelavci resnice«.

Ratzinger se je kot prefekt Kongregacije za nauk vere »lotil spolnih zlorab in uveljavil nova odločilna merila, ki jih je kot papež še podrobneje razvil«, so v izjavi zapisali njegovi nekdanji učenci. »Ob tem si je predvsem na potovanjih v tujino z neizmernim sočutjem vedno znova prizadeval za srečevanje z žrtvami zlorab in vsem dal jasno vedeti, kako se ob tovrstnih zločinih v okviru Katoliške cerkve počuti osramočenega«. V vsem svojem delovanju je Ratzinger ostal zvest svojemu škofovskemu geslu, »Cooperatores veritatis«, »Sodelavci resnice«.

Ratzingerjevi učenci še spominjajo, da je Benedikt XVI. svoj pogled na krizo spolnih zlorab jasno predstavil v »sočutnem zapisu« irskim katoličanom 19. marca 2010, omenjajo pa tudi dosje nemške ustanove Tagespost, v katerem je podrobno predstavljen odnos nekdanjega papeža do spolnih zlorab.

Benedikt XVI. je svoj pogled na krizo spolnih zlorab jasno predstavil v »sočutnem zapisu« irskim katoličanom.

Izjavo v podporo Benediktu XVI. so podpisali predstavniki njegovega študijskega krožka pod vodstvom kölnskega izvedenca za cerkveno pravo Christopha Ohlyja. Med podpisniki so tudi trije člani starega študijskega krožka. Novi je bil ustanovljen leta 2008, sestavljajo pa ga mladi teologi in teologinje, ki raziskujejo delo upokojenega papeža in si prizadevajo za nadaljevanje njegove teološke usmeritve.

Nalaganje
Nazaj na vrh