Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razburjenje ob prisilni spreobrnitvi v islam

Objava: 22. 04. 2009 / 07:05
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razburjenje ob prisilni spreobrnitvi v islam

V Maleziji te dni časopisne stolpce polni novica o prisilni spreobrnitvi v islam. Potem ko se je mož odločil, da bo postal musliman, se je ločil od svoje žene, ki ni muslimanka, s seboj odpeljal otroke in jih prisilil, da so tudi oni postali muslimani, so poročali malezijski mediji.

Sodišče je očetu po šeriatskem pravu prisodilo skrbništvo nad otroki, čeprav sta zakonca civilno pravno še vedno poročena. Mati otrok, 34-letna vzgojiteljica, naj bi se proti odvzemu otrok in proti njihovi prisilni spreobrnitvi pritožila.

Malezija v družinskih zadevah upošteva dvojni pravni sistem. Za nemuslimane so pristojna civilna sodišča, malezijski muslimani pa se ob morebitnem sporu lahko obrnejo na islamska šeriatska sodišča.

Primer vzgojiteljice je zadnji v nizu podobnih pripetljajev. Civilna sodišča so se v preteklosti v sporih med muslimanskimi in nemuslimanskimi partnerji izrekla za nepristojna in so primere predala šeriatskim sodiščem, ta pa vedno odločijo v prid muslimanskega partnerja.

Islam je v Maleziji državna religija, čeprav je le nekaj več kot 50% prebivalcev muslimanov. Določila v malezijski ustavi, ki urejajo to področje, so še dediščina britanskih kolonialnih funkcionarjev, ki so se spreobrnili v islam.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh