Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razen nujnih primerov v zdravstvu vse stoji [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 11. 2021 / 12:45
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razen nujnih primerov v zdravstvu vse stoji [VIDEO]
FOTO: Ta čas je zasedenih 283 postelj za intenzivno terapijo. Twitter Vlada RS

Razen nujnih primerov v zdravstvu vse stoji [VIDEO]

Po vladnih podatkih smo v Sloveniji včeraj potrdili 3144 okužb z novim koronavirusom ali 1132 manj kot prejšnji torek, še vedno pa imamo v državi 43.457 aktivno okuženih oseb. V zadnjih sedmih dneh smo v povprečju vsak dan potrdili skoraj 3000 primerov.

Po besedah državnega sekretarja z ministrstva za zdravje Franca Vindišarja smo imeli pred epidemijo v Sloveniji na voljo 233 postelj intenzivne terapije, v tem trenutku pa slovenske bolnišnice zagotavljajo 302 postelji, zasedenih je že 283.

Prerazporeditve kadra 

Vindišar je povedal, da bolnišnice aktivno sklepajo dogovor z drugimi zavodi glede premeščanja kadra. UKC Ljubljana ima denimo sklenjen dogovor s 27 zavodi, na covidne oddelke so dodatno prerazporedili 54 diplomiranih medicinskih sester in 22 srednjih medicinskih sester. Potekajo tudi notranje razporeditve covidnih bolnišnic. »Na covidne oddelke, tako navadne kot intenzivne, so notranje prerazporedili 355 zdravnikov specialistov, 214 zdravnikov specializantov, 913 diplomiranih medicinskih sester in 645 srednjih medicinskih sester,« je dejal Vindišar.

 

Nenujnih posegov ne izvajajo

Vindišar je poudaril, da ko prerazporedijo zdravnika in medicinsko sestro na covid oddelek, ju odvzamejo iz drugega delovišča. »To pomeni, da delo tam ni opravljeno. Zato nam v zdravstvu, razen obravnave nujnih primerov, v tem trenutku vse stoji. Nenujni posegi se ne izvajajo. Bojim se, da smo zelo blizu temu, da ne bomo imeli niti anesteziologa, ki bi lahko uspaval pacienta za operacijo. V tem trenutku niti ne moremo več ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo, kjer bi imeli večje število ponesrečencev.«

Tuji zdravstveni delavci na pomoč že ta teden?

Glede pomoči kadra iz tujine je državni sekretar dejal, da trenutno ni podpisane še nobene pogodbe, se pa nadejajo prihoda dveh ekip iz Italije. V Slovenijo naj bi skupaj prišlo približno 30 zdravstvenih delavcev. Na ministrstvu si želijo, da bi do tega prišlo že ta teden.

Pazljivo pri uporabi zdravila regeneron

Glede zdravil za zdravljenje covida-19 je Vindišar spomnil, da je Slovenija že poleti prek skupnih evropskih javnih naročil zagotovila zdravilo regeneron, ki ga danes uporabljajo pri bolnikih, ki imajo povečano tveganje za hospitalizacijo, trudijo pa se zagotoviti tudi druga zdravila, je dejal. »V naslednjih tednih pričakujemo še dve novi zdravili, eno iz skupine monoklonskih protiteles in eno iz skupine antivirusnih zdravil. Zdravila bomo prejeli, čeprav je povpraševanje v svetu po teh zdravilih izjemno visoko. Določeni proizvajalci so že napovedali motnjo pri oskrbi oziroma nabavi, zato si prizadevamo, da bodo v Sloveniji na voljo različna zdravila, s katerimi bodo prebivalci lahko ustrezno oskrbljeni.«

Ob tem je dodal, da se morajo vsi, ki imajo tveganje za hujši potek bolezni, pri osebnem zdravniku takoj po okužbi posvetovati glede uporabe zdravila regeneron.


Nalaganje
Nazaj na vrh