Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razglasitev Janeza Pavla I. za blaženega v ‘treh do štirih letih’

Objava: 29. 08. 2012 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razglasitev Janeza Pavla I. za blaženega v ‘treh do štirih letih’

Letos mineva sto let od rojstva Albina Lucianija, rojenega 17. oktobra 1912 v kraju Canale d'Agordo v Dolomitih.

Razglasitev Janeza Pavla I. (1912-1978) za blaženega se približuje. Kot je v pogovoru za italijansko televizijo pojasnil vicepostulator v postopku, Giorgio Lise, bi ’33-dnevni papež’ čast oltarja lahko dosegel ‘treh do štirih letih’.

Lise je še napovedal, da bo vatikanski Kongregaciji za zadeve svetnikov na stoti rojstni dan nekdanjega papeža, 17. oktobra letos, predal seznam, t.i. ‘positio’, njegovih ‘junaških kreposti’. Dokument vsebuje opis življenjske poti, njegove dejavnosti in pričevanja pristojnih oseb. Vatikan bo na podlagi predstavljenega odločil, ali lahko Janezu Pavlu I. ‘junaške kreposti’ prizna, kar je pomemben korak na poti razglasitve za blaženega. Lise velja za ‘odvetnika’ v omenjenem postopku.

Čudež, ki je potreben za razglasitev za blaženega, je po Lisejevih navedbah ‘v postopku že potrjen’. Gre za ozdravljenje nekega bančnika v južnoitalijanskem mestu Altamura, ki je zbolel za rakom in se je v molitvi obračal na Janeza Pavla I.

Postopek za razglasitev italijanskega papeža z rojstnim imenom Albino Luciani za blaženega se je pričel novembra 2003 v njegovi domači škofiji, Belluno-Feltre v Benečiji. Prva faza na škofijski ravni se je zaključila novembra 2006.

Odtlej postopek vodijo v Vatikanu. Povod za omenjeni televizijski pogovor je bila 34. obletnica izvolitve Lucianija za papeža, 26. avgusta 1978.

Albino Luciani se je rodil 17. oktobra 1912 v kraju Canale d'Agordo v Dolomitih. Kasnejši papež Janez Pavel I. je med leti 1958 in 1969 deloval kot škof v škofiji Vittorio Veneto, kasneje pa je bil imenovan za beneškega patriarha.

V prvem konklavu leta 1978 je bil 26. avgusta izvoljen za papeža, umrl pa je 28. septembra istega leta zaradi odpovedi srca. Njegova zgodnja smrt je povzročila številna ugibanja.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh