Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razglasitev Janeza Pavla II. za Poljake pomembnejša od kraljeve poroke

Objava: 04. 05. 2011 / 07:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razglasitev Janeza Pavla II. za Poljake pomembnejša od kraljeve poroke

Izsledki raziskave kažejo, da 93% Poljakov nekdanjega papeža spoštuje kot veliko moralno avtoriteto.

Razglasitev nekdanjega papeža Janeza Pavla II. je na Poljskem minulo soboto z večine naslovnic tamkajšnjih tiskanih medijev izrinila londonsko kraljevo poroko, ki se je odvijala dan pred tem. S prilogami in plakati se je poljski tisk pripravljal na nedeljsko slovesnost, med katero je bil njihov rojak povzdignjen na čast oltarja.

‘Gazeta Krakowska’ je na naslovnici objavila fotografijo deset tisočev romarjev in jo naslovila ‘Poljaki osvajajo Rim’. Osrednji naslov na prvi strani desnokonzervativnega časnika ‘Nasz Dziennik’ se je glasil: ‘Blaženi Janez Pavel II., moli za nas’. Medtem ko so številni področni tiskani mediji na svojih naslovnicah objavili celostranske fotografije nekdanjega papeža, pa sta oba narodna časnika, ‘Gazeta Wyborcza’ in ‘Rzeczpospolita’ o velikem dogodku poročala na notranjih straneh, vendar zelo izčrpno.

Celoten tisk je navajal podatke nedavne raziskave inštituta za raziskavo javnega mnenja CBOS, po katerih 93% Poljakov meni, da je razglasitev Janeza Pavla II. za blažnega ‘pomemben dogodek’ za njihovo deželo. 83% Poljakov je povedalo, da razglasitev ogromno pomeni tudi njim samim. 60% prebivalcev Poljske je molilo za to, da bi Karola Wojtylo razglasili za blaženega. 55% jih je pojasnilo, da so se k njegovi priprošnji zatekali že pred uradno razglasitvijo. 93% Poljakov pa Janez Pavel II. predstavlja veliko moralno avtoriteto.

Levoliberalni časnik ‘Gazeta Wyborcza’ pa je z grafom prikazal, kako vedno manj Poljakov trdi, da je ‘pričevanje življenja in nauk Janeza Pavla II.’ spremenilo njihovo lastno življenje. V letu njegove smrti, 2005, naj bi se po navedbah javnomnenjskega inštituta CBOS številka gibala še okoli 70%, vse od takrat pa naj bi padala do današnjih 58%. 38% Poljakov kakršen koli vpliv nekdanjega papeža zanika.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh