Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Raziskava o diskriminaciji kristjanov v Veliki Britaniji

Objava: 14. 07. 2011 / 10:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Raziskava o diskriminaciji kristjanov v Veliki Britaniji

Zakone o delovnem pravu, ki otežujejo nošenje križcev na verižicah okoli vratu, bi lahko omilili.

V Veliki Britaniji naj bi jeseni izvedli javno raziskavo o možni diskriminaciji kristjanov v deželi. Kot je v začetku tedna poročal britanski tednik 'The Guardian', je pobudo za raziskavo dal poslanec Gary Streeter, predsednik nadstrankarske pobude 'Kristjani v parlamentu'. Za omenjeno raziskavo naj bi bil pristojen odbor, na katerega bi se z ustreznimi vlogami oz. pritožbami obračali odvetniki, podjetja, posamezniki in družbene skupine.

Po Streeterjevem mnenju bi lahko rezultati raziskave pripeljali do spoznanja, da bi bilo britanske zakone na številnih področjih mogoče malce omiliti. Zanimanja širših ljudskih množic za raziskavo Streeter ne pričakuje, med kristjani pa je napovedana pobuda zbudila kar nekaj pozornosti.

Novi anglikanski škof v Bradfordu, Nick Baines, je predlog pozdravil. Nesmiselno je sicer domnevati, da so kristjani v Veliki Britaniji preganjana skupina, kljub temu pa obstaja 'določena stopnja verske nepismenosti'; v teh krogih so predsodki do kristjanov še posebej močni.

Nek predstavnik anglikanske državne Cerkve je po pogovorih z vlado izrazil optimizem, da bi lahko z izvedbo omenjene raziskave našli 'praktične odgovore' pri spremembah delovnega prava. Kot je za časnik 'The Daily Mail' pred začetkom generalne sinode v Yorku povedal predsednik Anglikanskega sveta za javne zadeve, Philip Giddings, so v vladi 'prav simpatično prisluhnili' njihovim predlogom. Številni delodajalci zakon interpretirajo na način, da kakršno koli izražanje verske pripadnosti že samo po sebi pomeni prekršek. To bi moralo povzročiti resno zaskrbljenost pri zakonodajnih organih, meni Giddins.

V zadnjem času so britanska sodišča obravnavala več primerov kristjanov, ki so zaradi nošenja verskih simbolov občutili diskriminacijo na delovnem mestu. Med njimi so denimo medicinska sestra, stevardesa in hišnik, ki so jim v službi prepovedali nošenje križca na verižici okoli vratu.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh