Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razmišljanje o letošnjem božiču

Za vas piše:
Andrej Saje
Objava: 25. 12. 2021 / 13:10
Oznake: Božič, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2021 / 13:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Razmišljanje o letošnjem božiču

Razmišljanje o letošnjem božiču
Novomeški škof Andrej Saje razmišlja o pomenu božiča. FOTO: Tatjana Splichal
Prebiram odlomke Lukovega evangelija o Jezusovem rojstvu. Zdi se mi, da poročilo o tem dogodku znam že na pamet. Zdrznem se ob misli, da bistvo Božiča ni v obnavljanju zgodbe, temveč v odpiranju srca in odmiranju sebi, da bi se Gospod lahko ponovno rodil v meni.

Božična skrivnost o Božjem učlovečenju je vedno ista, hkrati pa je letošnji božič drugačen od lanskega in od vseh drugih, ker smo v vmesnem času prehodili določeno pot. Skušnjava vsakoletnega praznovanja je, da ostanemo zgolj pri zunanjem praznovanju, pri čemer bistvo lahko hitro ostane zakrito. Letošnji božič je nova priložnost, da zavestno zakorakamo na pot odmiranja egoizmu in napravimo prostor za Boga. Božja beseda nam lahko pomaga izostriti notranje čute, da bi letošnje praznovanje Gospodovega rojstva razumeli kot trenutek milosti.

Skušnjava vsakoletnega praznovanja je, da ostanemo zgolj pri zunanjem praznovanju, pri čemer bistvo lahko hitro ostane zakrito.

Gospod se je učlovečil, ko tega ni nihče pričakoval

V tistem času, ko sta se Marija in Jožef odpravila na pot, da spolnita cesarjev ukaz o popisu prebivalstva, se je dopolnil čas poroda. Marija je rodila mimogrede, niti prenočišča ni imela zagotovljenega. Po rojstvu so morali spet naprej na pot v Egipt, da si rešijo življenje. Gospod se je učlovečil v teku določenega zgodovinskega trenutka, ko tega ni nihče pričakoval. Zgodilo se je skoraj neopazno.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 12/2021.

Marija in Jožef sta kljub dvomom in mnogim oviram odprla svoje srce za Božji prihod in postala orodje v Božjih rokah. Postala sta sodelavca pri učlovečenju Boga. Bog pride na svet človeku naproti. To je nekaj veličastnega. Svet je vreden Božjega obiska. Poleg Jožefa in Marije so še modri, ki kot iskalci razumejo ta dogodek in se gredo poklonit novorojenemu Odrešeniku.

Herod v nasprotju s temi liki ob novici, da je rojen judovski kralj, zakrkne srce in sklene, da ga umori. Spet drugi lik so pismouki, ki so razumeli, da gre za izpolnitev prerokbe, vendar ostajajo podobni obcestnim kamnom, ki kažejo na smer, vendar se ne premaknejo z mesta.

Bog pride na svet človeku naproti. To je nekaj veličastnega.

V katerem od svetopisemskih likov se prepoznamo?

V katerem od omenjenih svetopisemskih likov se prepoznamo? Bomo kot pismouki ostali zgolj pri vedenju, da je se je Jezus resnično rodil, ali se bomo kot sveta družina, modri in pastirji odpravili na pot. Letošnji Božič naj nas odpre za novost, spravi naj nas v gibanje in v raziskovanje neznane poti vere. Ta pot pomeni tveganje, vendar gremo naprej zaradi gotovosti trdnega upanja in močne vere, ki strah premagata. Gospod je Emanuel, Bog z nami. Bodimo tudi mi z njim in v občestvu drug z drugim. Naj bo mir z vami!


Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 12/2021molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,50 evra, letna naročnina pa 59,40 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.


Nalaganje
Nazaj na vrh