Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božične pesmi mučenca Filipa Terčelja

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 25. 12. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.12.2021 / 06:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božične pesmi mučenca Filipa Terčelja
Filip Terčelj v Davči pri Frelihovih, december 1945. FOTO: Arhiv Družine

Božične pesmi mučenca Filipa Terčelja

Filip Terčelj (1892–1946) je bil primorski duhovnik, pesnik in pisatelj, ki je umrl mučeniške smrti v začetku leta 1946 skupaj z župnikom Francem Krašnjo, ko so ju pripadniki slovenske partizanske likvidacijske enote po hudem mučenju ustrelili.

Zaradi vztrajnega narodnostnega in verskega delovanja so Terčelja preganjali vsi totalitarni režimi 20. stoletja – fašizem, nacizem in komunizem. Od leta 2010 v koprski škofiji teče postopek za njegovo beatifikacijo. Njegovo življenje je opisano in dokumentirano v knjigi Filip Terčelj, katere avtor je prav tako primorski duhovnik Ivan Albreht. 

Čeprav se je Filip Terčelj že kot študent v tujini in pozneje v svojih duhovniških službah razdajal ljudem na socialnem, verskem in narodnem področju, nam bo v spominu ostal predvsem kot pesnik in pisatelj. 

Filip Terčelj je bil slovenski duhovnik, pesnik in pisatelj, ki je umrl mučeniške smrti. FOTO: Arhiv Družine

Številne pesmi Filipa Terčelja so uglasbene in so postale skorajda ponarodele, če se spomnimo samo na nekaj naslovov: O srečni dom nad zvezdami, Najvišji, vsemogočni Bog, V hišo božjo smo dospeli, Mir božji objema, Glej, o Marija … 

Skupaj s skladateljem Vinkom Vodopivcem sta v letih 1929 do 1933 pripravila tri pesmarice za slovensko bogoslužje, v katerih je kar 116 njegovih pesmi, ki so jih uglasbili tedanji najboljši slovenski skladatelji in številne pojemo še danes. 

Naslednji dve pesmi, ki ju je Terčelj napisal v letih 1929 oz. 1930 in sta objavljeni v antologiji Naš božič, naj poglobita naše doživljanje božične skrivnosti. 

Sveti večer

V daljavi zvonijo božični zvonovi / in v lučkah se svetijo tihi domovi, / nad njimi pa plavajo rajski glasovi, / ki pevajo svetu o radosti novi: / Zveličar prihaja iz svetega raja! 

Marija in Jožef po hribu samotnem / prostora si iščeta v hlevu sirotnem. / Opolnoči pesem se čuje v višavah / in ljubko odmeva po širnih planjavah: / Zveličar prihaja iz svetega raja!

Nebo se zasveti kot v jutranji zori, / na nebu zapojejo angelski zbori / in pevajo slavo Bogu na višavi / in mir dobrovoljnim ljudem po nižavi: / Zveličar prihaja iz svetega raja! 

K tebi, sveto Božje Dete 

K tebi, sveto Božje Dete, / danes prišli smo, / da te v svoja revna srca / vredno prejmemo. 

Z betlehemskimi pastirji / zdaj te molimo, / vate verujemo in srčno / vsi te ljubimo! 

Naše duše so uborne, / revne grešnice, / vendar rade bi postale / tvoje jaslice. 

Pridi, sveto Božje Dete, / smo pripravljeni, / pridi v naša revna srca, / Jezus ljubljeni! 


Kupi v trgovini

Filip Terčelj
Zgodovina
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh