Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razprava o obrezovanju bremeni turško-nemške odnose

Objava: 31. 08. 2012 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razprava o obrezovanju bremeni turško-nemške odnose

Razburjenje ob izjavah turškega ministra Bagisa, pristojnega za pogajanja med Turčijo in Evropsko zvezo; judovski zgodovinar Wolfssohn trdi, da obrezovanje za judovstvo ni obvezujoč sestavni del verskega življenja.

Razprava glede kölnske razsodbe o obrezovanju skrbi za nesoglasja v nemško-turških odnosih. Nek nemški poslanec se je po navedbah tamkajšnjih medijev razburjeno odzval na izjave turškega ministra Egemena Bagisa, pristojnega za pogajanja med Turčijo in Evropsko zvezo, ki je v časopisni kolumni zapisal, kako omenjena razsodba ‘priča o veliki kulturni in zgodovinski ignoranci’. Turčija začudena opazuje, zakaj temeljna pravica do verske svobode v Nemčiji ni več varovana brez zadržkov, meni minister.

Nemškemu poslancu se je ta izjava zdela ‘zelo močna’, saj turški minister niti z besedo ne omenja, kako si je nemški parlament prizadeval za dopustnost obrednega obrezovanja. “Takšne strpnosti bi si želeli tudi od turškega parlamenta, ko gre za pravice kristjanov v Turčiji”, je komentiral poslanec. Muslimani v Nemčiji lahko namreč povsem svobodno izražajo svojo vero, medtem ko to za kristjane v Turčiji povsem ne velja.

Kölnsko deželno sodišče je konec letošnjega junija v Nemčiji prvikrat kot kaznivo dejanje obsodilo obredno obrezovanje dečkov, ki ga izvajajo v judovstvu in islamu. Sodnik je odločil, da pravica otroka do telesne nedotakljivosti presega pravico staršev do verske svobode.

Judovski zgodovinar Michael Wolfssohn pa je v prispevku za nemške medije zapisal, da vsaj v judovstvu obrezovanje ni obvezujoč sestavni del verskega življenja. Judovska verska postava namreč predpisuje, da je neobrezan jud prav tako jud, če je le sin judovske matere.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/CA37675598F8EE3CC1257A39003B04D6?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh