Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava Andreja Jemca v Malečniku

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 09. 2023 / 10:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2023 / 13:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava Andreja Jemca v Malečniku
Akad. prof. Andrej Jemec. FOTO: Maksimiljan Krautič

Razstava Andreja Jemca v Malečniku

V Glaserjevem salonu z galerijo v Malečniku je včeraj (20. 9. 2023) potekalo odprtje razstave slik akad. prof. Andreja Jemca. Pogovor z njim je vodila urednica Slovenske matice, dr. Ignacija Fridl Jarc, Jemčeva razstavljena dela v sozvočju z galerijskimi eksponati pa je predstavil dr. Ferdinand Šerbelj, ki je s slikarjem pripravil izbor in postavitev slik.

V Glaserjevem salonu z galerijo v Malečniku je včeraj potekalo odprtje razstave slik akad. prof. Andreja Jemca. Pogovor z njim je vodila urednica Slovenske matice, dr. Ignacija Fridl Jarc, Jemčeva razstavljena dela v sozvočju z galerijskimi eksponati pa je predstavil dr. Ferdinand Šerbelj, ki je s slikarjem pripravil izbor in postavitev slik.

Akad. prof. Andrej Jemec. FOTO: Maksimiljan Krautič 

Akad. prof. Andrej Jemec je ustvaril obsežen in velikokrat nagrajeni slikarski in grafični opus, uveljavil pa se je tudi kot premišljevalec.

Predstavili so tudi Jemčevo monografijo Slike, ki je izšla pri Slovenski matici, in prinaša celovit pregled slikarjevega bogatega opusa. Ob uvodnih besedilih akademikov Tonka Maroevića, Milčka Komelja in Nika Grafenauerja vsebuje približno 220 barvnih reprodukcij del, nastalih med letoma 1951 in 2019.

Andrej Jemec se je rodil leta 1934 v Vižmarjah. Slikarstvo je študiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani pri profesorjih Mariju Preglju in Gabrijelu Stupici, grafiko pa pri Riku Debenjaku in Božidarju Jakcu. Diplomiral je leta 1958 pri Stupici.

Med drugim je prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 1994. Uveljavil se je tudi s pedagoškim delom na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kot svetovalec pri vprašanjih likovne podobe prostorov in kot premišljevalec o družbenih in kulturnih vprašanjih.

Dogodek sta soorganizirala Glaserjev salon z galerijo in Slovenska matica in je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Odprtje razstave, ki bo po predhodni najavi na ogled vse do 20. oktobra 2023, je potekalo v Glaserjevem salonu, ki so ga odprli 28. junija 2021. Nahaja se v župnišču v Malečniku, v njem pa je stalna razstava, medtem ko je galerijski del namenjen občasnim razstavam.

Kupi v trgovini

Umetnost življenja
Duhovna rast
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh