Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava jaslic Marijana Vodnika v Grošljevi galeriji na Prevaljah

Za vas piše:
Jožko Kert
Objava: 08. 12. 2021 / 11:27
Oznake: Božič
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2021 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava jaslic Marijana Vodnika v Grošljevi galeriji na Prevaljah
Na razstavi si je možno ogledati izbor petindvajsetih rezbarskih del iz obseženega opusa, ki ga je arhitekt ustvarjal vse življenje. FOTO: Jure Lodrant

Razstava jaslic Marijana Vodnika v Grošljevi galeriji na Prevaljah

KD Mohorjan pripravlja razstave jaslic v farni cerkvi ali v Grošljevi galeriji v družbenem domu. Letošnja razstava, deseta po vrsti, je drugačna. Na prejšnjih so razstavljali jasličarji iz različnih slovenskih pokrajin in zamejske Koroške, na letošnji pa se nam predstavlja arhitekt in rezbar iz Domžal, Marijan Vodnik.

Vodnikov opus šteje več sto lesenih skulptur z različno tematiko. Zadnjih dvajset let svoje stvaritve tudi razstavlja. Prevaljska razstava je 658. po vrsti. Razstavljal je po Sloveniji, Avstriji in Italiji. Svojih del ne prodaja, saj se težko loči od njih.

FOTO: Jure Lodrant

Lesu daje novo življenje

Vsaka garnitura jaslic oziroma vsaka lesena skulptura je izdelana iz enega kosa lesa. Do sedaj je uporabil sedemdeset različnih vrst lesa, domačega slovenskega in iz drugih dežel. Za noben izdelek ni padlo drevo z namenom klesanja. Kot pravi avtor, je vsakemu podrtemu kosu drevesa, ki ga je prejel, vdahnil novo življenje. Rezljan les živi po njegovi zaslugi svoje drugo življenje. Ob delu razmišlja, snuje verze, sporočila, v akrostihu zapiše naslov nove stvaritve.

Polna hiša umetnin govori o močni izpovednosti rezbarja, o njegovi ljubezni do narave in umetnosti, priča o avtorjevi veri. Obiskovalec razstave se lahko samo čudi tolikšni ustvarjalni moči. Vodnik ne rezbari samo zase, iz svoje notranje potrebe, dve desetletji se je tudi razdajal v šolskih rezbarskih krožkih - za vzgojo mladih.


Ob skulpturi Rojstvo je v akrostihu zapisal:

Rojstvo je simbol nadaljevanja in obstoja

Ohranimo praznik rojstva kot praznik naših družin

Junaštvo matere se začne z rojstvom

Slovo od rojstva je življenje, slovo od življenja je smrt

Takrat, ko smo se rodili, nam je bilo podarjeno življenje

Velike družine so mogočna drevesa sporočilnosti časa

Ob rojstvu je največje bogastvo ljubezen

FOTO: Jure Lodrant

Lepa razstava bogati naš letošnji advent in božič. Vljudno vabimo na ogled. Avtorska razstava jaslic Marijana Vodnika bo na ogled do 31. decembra 2021.

Pogovor z umetnikom pripravljamo v božični številki Družine.





Kupi v trgovini

Bog je poslal kraljevsko dete (tv)
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh