Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava o Celjski Mohorjevi družbi

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 12. 2018 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava o Celjski Mohorjevi družbi

V Grajski kavarni v Mariboru so postavili na ogled razstavo Čim enotnejši, tem močnejši! o Celjski Mohorjevi družbi.

V Grajski kavarni v Mariboru so postavili na ogled razstavo Čim enotnejši, tem močnejši! o Celjski Mohorjevi družbi.


Razstavo je predstavil Simon Ozvatič.

Pokrajinski muzej Maribor in Celjska Mohorjeva družba sta v četrtek, 13. decembra, v Grajski kavarni v Mariboru postavila na ogled razstavo Čim enotnejši, tem močnejši!, ki prikazuje zgodovino najstarejše slovenske založbe Mohorjeve družbe. V letu 2017 je praznovala 90-letnico bivanja v Celju, leta 2019 pa se bomo spominjali stote obletnice umika iz Celovca na Prevalje. Razstava v sliki in besedi strnjeno prikazuje pomembnejše mejnike življenja in dela založbe, ki je bila na pobudo bl. Antona Martina Slomška
ustanovljena leta 1851 in nepretrgoma deluje že 167 let.

Kot je na odprtju razstave povedal Simon Ozvatič, je razstava, ki jo tokrat prinašajo v Maribor, premična in je del celotne razstave, ki jo je decembra 2017 pripravil Muzej novejše zgodovine Celje. »Tudi iz tega, kar smo postavili pred mariborske obiskovalce, pa bo moč začutiti, kako je utripala, se razvijala, borila in kako kleno je živela prva slovenska založba, ki je Slovence naučila brati, moliti in peti in ki neprekinjeno deluje že 167 let.«

Pred sto leti je Mohorjeva morala zapustiti Celovec

Mohorjeva družba od ustanovitve velja za katoliško založbo, s svojimi knjigami pa je skozi poldrugo stoletje odločilno posegla na najrazličnejša področja leposlovja in znanosti. Tudi prva knjiga, ki je izšla pri Mohorjevi, ni bila svetopisemsko besedilo, ampak je bila knjiga Karla Robide – Naravoslovje ali fizika po domače (po slovensko), torej povsem strokovne zvrsti.

Zaradi političnih razmer se je leta 1919 morala Mohorjeva s pomočjo 64 železniških vagonov v enem tednu preseliti na Prevalje.

V letih po drugi svetovni vojni se je število članov povzpelo do 60.000, čeprav je Mohorjeva občutila konkurenco novo nastale Prešernove družbe, ki je bila ustanovljena z namenom, da bi komunisti uničili Mohorjevo, kot je razvidno iz na razstavi predstavljenega dokumenta, zapisnika Komisije za agitacijo in propagando pri CK ZKS iz leta 1952. Mohorjeva družba v Celju je začela tudi s povezovanjem sestrskih založb v Celovcu in Gorici.

Aleš Maver Od klinopisa do Teodore

Leta 1994 je svojo nekdanjo hišo v Celju ponovno odkupila od Cetisa, jo obnovila in leta 2004 dogradila nov Mohorjev atrij. V zadnjih letih se založba uspešno sooča z izzivi časa: modernizacijo, digitalizacijo ter velikim porastom izdanih knjižnih del.


Aleš Maver je predstavil svojo novo knjigo Od klinopisa do Teodore.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi eno izmed svojih najnovejših knjig, knjigo Aleša Mavra Od klinopisa do Teodore. V njej se je avtor sprehodil po Sredozemlju v starem veku in nas preko Egipta, čez Grčijo in Rim pripelje v čas zgodnjega krščanstva, ki mu je namenil obširen delež, in zaključil s koncem antike na slovenskih tleh.

Več v priponki.

Celjska Mohorjeva družba, sto let preselitve, 13.12.2018.docCeljska Mohorjeva družba, sto let preselitve, 13.12.2018.doc

Fotografiji: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh