Zapri
Iskanje

Razstava o Varašancih, sakralnih znamenjih in cehih na avtobusni postaji

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 16. 07. 2022 / 10:50
Oznake: Občina, Župnija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2022 / 10:56
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Razstava o Varašancih, sakralnih znamenjih in cehih na avtobusni postaji

Razstava o Varašancih, sakralnih znamenjih in cehih na avtobusni postaji
Razstava o sakralnih znamenjih in cehih na avtobusni postaji v Turnišču. FOTO: J. Ž.
Župnija in Občina Turnišče imata bogato zgodovino, ki je povezana s cehi in sakralnimi znamenji. Tako je domačin Gorazd Bence ob pomoči oblikovalca Andreja Furlana pripravil ulično razstavo, ki je postavljenana na ogled na avtobusnem postajališču ob Osnovni šoli Turnišče.

Tema ulične razstave govori o Varašancih kot krajanih vasi Turnišče, cehovskih obrtnikih, sakralnih znamenjih s poudarkom na kugi, lakoti in vojski. V vasi Turnišče so sakralna znamenja prav gotovo nastala na podlagi priprošenj ob krajevnih katastrofah, ujmah ali po zaobljubi.

FOTO: J. Ž.

Do danes so se v Turnišču ohranili obcestna kapelica sv. Roka in figuralni znamenji sv. Janeza Nepomuka in Trpečega Kristusa, kapelico svetega Florijana pa je načel zob časa in je propadla. V zgodovinskih virih piše, da je bila kapelica zgrajena v 18. stoletju. Leta 1826 pa so jo po hudem požaru dali na novo postaviti člani kovaškega ceha Turnišče. Cehovske pravice je obrtnikom leta 1770 dala cesarica Marija Terezija. Cehi in cehovska združenja so v Turnišču pri njenem razvoju prispevali in dali poseben pečat na gospodarskem in drugem področju. Razstava je del raziskovalnega projekta Umetnina kot odsev znanja in povezovanja. Pomen izobrazbe in družbene vpetosti umetnikov in naročnikov v poznem srednjem in zgodnjem novem veku (J6-9439), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, je podprla tudi Občina Turnišče.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh