Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava o Varašancih, sakralnih znamenjih in cehih na avtobusni postaji

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 16. 07. 2022 / 10:50
Oznake: Občina, Župnija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2022 / 10:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava o Varašancih, sakralnih znamenjih in cehih na avtobusni postaji
Razstava o sakralnih znamenjih in cehih na avtobusni postaji v Turnišču. FOTO: J. Ž.

Razstava o Varašancih, sakralnih znamenjih in cehih na avtobusni postaji

Župnija in Občina Turnišče imata bogato zgodovino, ki je povezana s cehi in sakralnimi znamenji. Tako je domačin Gorazd Bence ob pomoči oblikovalca Andreja Furlana pripravil ulično razstavo, ki je postavljenana na ogled na avtobusnem postajališču ob Osnovni šoli Turnišče.

Tema ulične razstave govori o Varašancih kot krajanih vasi Turnišče, cehovskih obrtnikih, sakralnih znamenjih s poudarkom na kugi, lakoti in vojski. V vasi Turnišče so sakralna znamenja prav gotovo nastala na podlagi priprošenj ob krajevnih katastrofah, ujmah ali po zaobljubi.

FOTO: J. Ž.

Do danes so se v Turnišču ohranili obcestna kapelica sv. Roka in figuralni znamenji sv. Janeza Nepomuka in Trpečega Kristusa, kapelico svetega Florijana pa je načel zob časa in je propadla. V zgodovinskih virih piše, da je bila kapelica zgrajena v 18. stoletju. Leta 1826 pa so jo po hudem požaru dali na novo postaviti člani kovaškega ceha Turnišče. Cehovske pravice je obrtnikom leta 1770 dala cesarica Marija Terezija. Cehi in cehovska združenja so v Turnišču pri njenem razvoju prispevali in dali poseben pečat na gospodarskem in drugem področju. Razstava je del raziskovalnega projekta Umetnina kot odsev znanja in povezovanja. Pomen izobrazbe in družbene vpetosti umetnikov in naročnikov v poznem srednjem in zgodnjem novem veku (J6-9439), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, je podprla tudi Občina Turnišče.


Kupi v trgovini

Razprodano
Zgodovina cerkve v stotih slikah
Zgodovina
14,42€
Nalaganje
Nazaj na vrh