Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava ob okrogli obletnici vatikanske države

Objava: 10. 02. 2009 / 10:37
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava ob okrogli obletnici vatikanske države

V Vatikanu jutri, na praznik Lurške Matere Božje, praznujejo osemdeset let od ustanovitve najmanjše države na svetu. Jubilej bodo obeležili z razstavo z naslovom 'Osemdeset let vatikanske države', ki bo prikazovala zgodovino Vatikana od njegovih začetkov do današnjega dne.

Po besedah škofa Renata Boccarda, generalnega tajnika vatikanske državne uprave, bo razstava "nekakšen album fotografij ali pa okno, ki se odpira v vsakdan" te "simbolične države", ki "Svetemu sedežu zagotavlja potrebno svobodo za izvrševanje njegovega poslanstva".

Vatikansko državo je k življenju obudila lateranska pogodba, podpisana med Svetim sedežem in državo Italijo, ki je botrovala tudi poznejši ustavi, oblikoval pa jo je papež Pij XI.

Pogodba z dne 11. februarja 1929 priznava neodvisnost in suverenost Svetega sedeža. Z njo je bila ustanovljena vatikanska država, ureja pa tudi civilna in verska razmerja med vlado in Cerkvijo v Italiji. Pogodba je bila ratificirana 7. junija istega leta.

Prvi del razstave prikazuje arhitekturni razvoj Vatikana pred letom 1929. Sledi del, posvečen pogajalcu in podpisniku pogodbe, papežu Piju XI. Na ogled bo tudi izvirno besedilo sporazuma, ki ga sicer hranijo v vatikanskih tajnih arhivih.

Srce razstave je posvečeno rojstvu in izgradnji nove države: železniške postaje, radia, pošte, muzejev in ostalih namembnosti. V zadnjem delu pa si bo moč ogledati zgodovino vseh papeških pontifikatov od leta 1929 dalje: od Pija XI. do Benedikta XVI.

Razstava bo na ogled do 10. maja 2009.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh