Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava Veljka Tomana Barvita preteklost

Za vas piše:
D. O.
Objava: 06. 03. 2013 / 07:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava Veljka Tomana Barvita preteklost

Danes vas vabimo na odprtje razstave slik akademskega slikarja Veljka Tomana iz cikla Naša dediščina, ki bo ob 19. uri v galeriji Družina v Ljubljani.

Danes vas vabimo na odprtje razstave slik akademskega slikarja Veljka Tomana iz cikla Naša dediščina, ki bo ob 19. uri v galeriji Družina v Ljubljani.

Razstavo akademskega slikarja, restavratorja specialista, dobitnika Prešernove nagrade, likovnika, ki ga zanima ilustracija, grafika in pedagoško-andragoško delo, Veljka Tomana z naslovom Barvita preteklost bo odprl ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, slikarja pa bo predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Slike iz cikla Naša dediščina se Toman obrača v preteklost. »V njej z jasno izraženim konceptom išče, doživlja, proučuje in v njemu lastnem slogu likovno zida hiše. Prav posebno hišo – dedkovo. S takšnim poimenovanjem tudi besedno razkriva svoj čustveni odnos do tovrstne vsebine. V vsakem okolju najde najbolj tipične, najbolj zanimive in slikovite arhitekturne ostaline, ki postanejo snov za njegovo likovno gradnjo, natančneje za nekakšno likovno rekonstrukcijo hiš z majavimi in celo okrušenimi zidovi, za katerimi še vedno biva duh njihovih prebivalcev, spomin na ljudi, ki so v njih pisali svoje življenjske zgodbe. Primerjavo za njihov propad bi lahko našli v človeku, katerega telo se poslavlja, a duša ostaja. Tako je motiv dedkove hiše personificiran in obogaten s simbolno sporočilnostjo,« je zapisala Stibilj Šajnova.

Toman je namreč kot restavrator marsikatero hišo rešil pred propadom, podobno vlogo pa odslikava tudi zadnji njegov cikel – kot bi z njim reševal arhitekturno dediščino: »Ta tudi v Tomanovi samosvoji, eruptivni in ču(s)t(ve)no vzneseni likovni interpretaciji ohranja prepoznavnost in s tem delček dokumentarne vrednosti, pa čeprav zreducirane le na nekaj najbolj tipičnih arhitekturnih elementov. Tako razkriva svoj spoštljiv odnos do preteklosti in na likovni način, ne v pokrajini, ampak na slikarskem platnu, ohranja hiše pri življenju.«

Prisrčno vabljeni zvečer v galerijo Družina!


Foto: Družina

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh