Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeča maša za pravnike

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 11. 10. 2018 / 12:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rdeča maša za pravnike

Tadej Strehovec je daroval mašo za pravnike in vse javne uslužbence v zakonodajni, izvršilni ter sodni veji oblasti.

Dr. Tadej Strehovec je v sredo, 10. oktobra, v ljubljanski stolnici daroval mašo za pravnike in vse javne uslužbence v zakonodajni, izvršilni ter sodni veji oblasti (t. i. rdečo mašo).

V Katoliški cerkvi je na različnih koncih sveta običaj, da se pravniki in študentje prava ob začetku sodnega obdobja oziroma na začetku akademskega leta v jesenskem času zberejo k evharistični daritvi, kjer prosijo Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju. Ime »rdeča maša« izhaja iz rdeče barve liturgičnih oblačil duhovnikov in predstavlja barvo pravičnosti in Svetega Duha.

Poleg tega so se sodniki v zgodovini rdečih maš vedno udeleževali v sodniških togah, ki so bile v preteklosti v večini primerov rdeče barve. Začetki obhajanja rdečih maš segajo v Franciji, Italiji in Združenem kraljestvu že v 12. stoletje. Tradicija se je do danes ohranila predvsem v ZDA, v Kanadi in v Združenem kraljestvu.

V ZDA se rdečih maš vsako leto poleg velikega števila pravnikov, odvetnikov, državnih uradnikov in ostalih javnih delavcev, udeležujejo tudi posamezni sodniki zveznega vrhovnega sodišča. K rdeči maši so povabljeni vsi, katerih delo v veliki meri zaznamuje prizadevanje za pravičnost v svetu.

Odgovornost za dostojanstvo vseh ljudi

Tadej Strehovec je spomnil, da si v Cerkvi kljub zunanjim in notranjim pritiskom prizadevajo za vladavino prava. »Pravni standardi, kot minimum pravičnosti, so norma, ki jo želimo kot verska skupnost uresničiti v vsaki kulturi in družbi.

Ta pravičnost pa se v zadnjih letih vedno znova postavlja na tehtnico, ko se soočamo z ogrožanjem temeljnih pravic človeka, še posebej, ko gre za nerojenega in bolnega, pa tudi, ko gre za razumevanje njegove pravice do verske svobode.



Ob številnih razpravah v svetu in pri nas o definiciji zakonske zveze, statusa nerojenega življenja, evtanazije, se stališče naše verske skupnosti pogostokrat in namenoma postavljajo v konflikten položaj s t. i. skupinami, ki v imenu strpnosti in miru ogrožajo in kršijo temeljne ustavne in človeške pravice vsem tistim, ki se z njimi ne strinjajo.

Zato je ključnega pomena, da se sodniki in pravniki zavedate, da ste vi tisti, ki imate posebno odgovornost za svobodo izražanja, spoštovanje dostojanstva vseh ljudi in ki skrbite za versko svobodo in svobodo vesti kot temeljna postulata vsake demokratične družbe.«

Ko gre za dobro in pravičnost

Dejal je, da so časi takšni, da smo brez zaveznikov vedno obsojeni na propad in da naša prizadevanja za pravičnost in mir niso vedno uspešna. Pri tem je omenil nedavne izvolitve člana Vrhovnega sodišča v ZDA so samo en primer, kakšnim pritiskom ste danes sodniki in pravniki lahko izpostavljeni. Obenem pa tudi primer, kaj je mogoče doseči, če se dobri ljudje med seboj povežejo. »Zato vas vabim, da se vsi skupaj – vi kot pravniki in mi vsi kot kristjani – še bolj povežemo ter se zoperstavimo formalnim in neformalnim skupinam zla, ki nas želijo osamiti v našem prizadevanju za resnico in pravico. Tudi če se v vsem ne strinjamo, če imamo različne poglede na svet; premagajmo vse te razlike takrat, ko gre za dobro in pravičnost.«

Pri pripravi maše sodeluje Akademski društvo Pravnik, ki je nedavno v izjavi za javnost obsodilo ideološki sodni proces proti p. Tadeju Strehovcu. Pred mašo je bilo na Pravni fakulteti predavanje predsednika Vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča na temo Slovenska sodišča – ugled in zaupanje v javnosti.

Rdeča maša, pridiga Tadej Strehovec, 10. 10. 2018.docRdeča maša, pridiga Tadej Strehovec, 10. 10. 2018.doc

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh