Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeča sreda: zakaj bo svet znova zažarel v rdeči barvi? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 11. 2023 / 11:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2023 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rdeča sreda: zakaj bo svet znova zažarel v rdeči barvi? [VIDEO]
Tudi rimski Kolosej opozarja na preganjane kristjane po vsem svetu. FOTO: kirche-in-not.de

Rdeča sreda: zakaj bo svet znova zažarel v rdeči barvi? [VIDEO]

Z »rdečo sredo« bo katoliška človekoljubna organizacija »Pomoč Cerkvi v stiski« tudi letos opozarjala na usodo preganjanih kristjanov po vsem svetu.

Samo v sosednji Avstriji je v projekt tokrat vključenih prek 140 cerkva, samostanov, redovnih hiš in spomenikov, v Nemčiji okoli 120, kot je razvidno s spletne strani omenjene človekoljubne organizacije. V rdeči svetlobi bodo med drugim tradicionalno zažarele dunajske znamenitosti, kot so parlament v Hofburgu, stolnica sv. Štefana in Karlova cerkev, pa stolnice v Gradcu, Železnem in Innsbrucku.


Na milijone kristjanov v številnih državah je namreč še vedno zatiranih, preganjanih in marsikje celo umorjenih samo zaradi njihove vere. Kot je v sporočilu za javnost zapisala »Pomoč Cerkvi v stiski«, pa se v zahodnem svetu o tem premalo poroča: »Biti kristjan še nikoli ni bilo tako nevarno kot danes.« V svetu, ki ga vse bolj zaznamujejo oboroženi spori, preganjanje kristjanov in vedno večje spodkopavanje splošne pravice do verske svobode pogosto ostaneta neopažena. Zato želijo pri omenjeni organizaciji z rdečo osvetlitvijo cerkva, samostanov in spomenikov opozoriti na neštete napade na kristjane v posameznih, tudi evropskih državah, »saj je to še vedno grenka stvarnost«.

Človekoljubna organizacija »Pomoč Cerkvi v stiski« dogodke na temo »rdeče srede« prireja po vsem svetu, saj želi povečati ozaveščenost o tej problematiki.

Pobuda prihaja iz Brazilije

Človekoljubna organizacija »Pomoč Cerkvi v stiski« dogodke na temo »rdeče srede« prireja po vsem svetu, saj želi povečati ozaveščenost o tej problematiki. Tudi drugod po svetu bodo številne cerkve obsijane z rdečo svetlobo, v njih pa bodo obhajali svete maše, molitve in ekumenska srečanja, med drugim tudi v Avstraliji, v stolnici sv. Patrika v Melbournu. V Nemčiji tokrat sodelujejo stolnice v mestih Passau, Regensburg, Freiburg, Dresden in Paderborn, na Slovaškem pa veličastna gradova v Nitri in Bratislavi. V Franciji so v rdeči svetlobi med drugim ožarjene stolnice v Chartresu, Reimsu in Versaillesu.

Kip Kristusa Kralja v portugalski Almadi s pogledom na Lizbono. FOTO: kircheinnot.at 

Pobuda za »rdečo sredo« prihaja iz Brazilije. Leta 2015 je tamkajšnji območni urad človekoljubne organizacije »Pomoč Cerkvi v stiski« v znamenje protesta proti preganjanju kristjanov v Iraku v Riu de Janeiru z rdečo lučjo osvetlil svetovno znani kip Kristusa Odrešenika. Naslednje leto je sledil italijanski urad in osvetlil vodnjak Trevi v Rimu. Odtlej so zgledu Brazilije in Italije sledile številne druge države, pobudo pa je podprlo več krščanskih veroizpovedi na številnih drugih območjih. Organizacija »Pomoč Cerkvi v stiski« vsako leto podpira več kot 5.000 projektov v približno 130 državah in pomaga kristjanom, ki so zatirani ali nimajo potrebnih sredstev, da bi živeli svojo vero.

Nalaganje
Nazaj na vrh