Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redovnice odprle vrata prek 1.000 samostanov za begunce iz Ukrajine

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 03. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2022 / 18:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Redovnice odprle vrata prek 1.000 samostanov za begunce iz Ukrajine
Poljske redovnice z begunci iz Ukrajine. FOTO: Vatican Media

Redovnice odprle vrata prek 1.000 samostanov za begunce iz Ukrajine

Redovnice v Ukrajini in na Poljskem so odprle vrata svojih samostanov vsem, ki bežijo pred nesmiselno vojno v Ukrajini.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Na Poljskem in v Ukrajini je trenutno več kot 1.000 ženskih samostanov, ki pomagajo nepregledni množici ljudi, prisiljenim zapustiti svoje domove, ko se v Ukrajini že četrti teden nadaljuje ruska invazija. Kot poroča spletni portal Vatican News in pri tem navaja iz sporočila Sveta vrhovnih predstojnic ženskih kongregacij na Poljskem, »v 924 samostanih na Poljskem in 98 v Ukrajini sestre nudijo duhovno, duševno, zdravstveno in gmotno pomoč« ranljivim ljudem, ki bežijo pred vojno.

Poljske redovnice delijo igrače ukrajinskim otrokom, ki bežijo pred vojno. FOTO: Vatican Media

Od začetka ruske invazije, je zapisano v izjavi, vsaka od skoraj 150 redovnih kongregacij, ki delujejo na Poljskem in v Ukrajini, nudi zatočišče in druge vrste pomoči ljudem v stiski. Natančneje trenutno obstaja 498 samostanov na Poljskem in 76 v Ukrajini, ki beguncem nudijo zavetišče in nastanitev. To pomeni, da je najmanj 2.400 družin, med katerimi je več kot 3.000 otrok in skoraj prav toliko odraslih, našlo zavetje pod njihovo streho.

Pri redovnicah je zatočišče našlo okoli 600 sirot in skoraj 3.000 mater z otroki.

Štiriinšestdeset drugih verskih ustanov, dodajajo v izjavi, je našlo prostor za nastanitev 600 sirot, še 420 pa jih ponuja varno zatočišče skoraj 3.000 materam z otroki.

Sestre nudijo različne oblike človekoljubne pomoči

Redovnice so tudi med prvimi, ki nudijo pomoč in sodelujejo pri pripravi ter razdeljevanju toplih obrokov, higienskih izdelkov, oblačil in odej. Dejavne so pri organizaciji prevoza za ljudi iz krajev, ki jih je vojna najbolj prizadela, pri iskanju zaposlitvenih možnosti za begunce na Poljskem, ustvarjajo pa tudi nova delovna mesta v svojih centrih.

Poljske redovnice pomagajo pri oskrbi beguncev iz Ukrajine. FOTO: Vatican Media

Na voljo so tudi za usklajevanje pomoči beguncem, pomagajo ukrajinskim otrokom pri vpisu v poljske šole, služijo kot prevajalke, organizirajo pouk za otroke in matere, ki prihajajo iz Ukrajine, ter predvsem skrbijo za ostarele in invalide. Pomemben prispevek verskih kongregacij pa je tudi zbiranje finančnih darov in prenos sredstev prek njihovih ustanov.

Nalaganje
Nazaj na vrh