Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redovnice in redovniki imajo talent!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 02. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2024 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Redovnice in redovniki imajo talent!
S. Elisabeth Siegl, redovnica in nogometna trenerka. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Redovnice in redovniki imajo talent!

Nogometna trenerka, slaščičar, slikarka, raper … Avstrijski redovniki in redovnice imajo številne darove, ki jih z veseljem delijo z občestvom. Vsem skupaj želimo obilo Božjega blagoslova ob dnevu posvečenega življenja, ki smo ga obhajali na svečnico.

Združenje redovnih skupnosti v sosednji Avstriji se je v letu 2023 lotilo zanimivega video projekta z naslovom »Nuns & Monks got Talents«: v vrsti prispevkov, objavljenih na spletnem portalu YouTube, predstavljajo člane domačih redovnih skupnosti, ki se poleg obveznosti, ki jim jih narekuje posvečeno življenje, ukvarjajo z najrazličnejšimi dejavnostmi, za katere so odkrili poseben dar.

Video projekt z naslovom »Nuns & Monks got Talents« predstavlja člane avstrijskih redovnih skupnosti s posebnimi darovi. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Avstrijski redovi želijo z omenjenim projektom svetu pokazati, da posvečene osebe niso omejene pri izražanju svojih danosti in da raznolike nadarjenosti dejavno uporabljajo za pomoč ljudem, piše avstrijski Kathpress. V vrsti dve- do štiriminutnih oddaj se med drugim predstavljajo redovnica, ki deluje tudi kot nogometna trenerka, frančiškan, ki ustvarja rap glasbo, več slikarjev, slaščičar, organistka, skladatelja, urar in jasličar.


Nogometna navdušenka

S. Elisabeth Siegl iz redovne skupnosti sester Hčera Marije Pomočnice je bila že kot otrok navdušena navijačica dunajskega nogometnega kluba Rapid, v zgodnjih dvajsetih letih pa je tudi sama začela igrati klubski nogomet. Po vstopu v red in selitvi v Zgornjo Avstrijo se je redovnica iz Klosterneuburga končno ustalila v športnem klubu Vöcklabruck in postala del tamkajšnje ženske nogometne ekipe, VBSC Ladies. Danes se 48-letna s. Elisabeth posveča trenerskemu delu v svojem klubu.

Nogomet nam pomaga, da pogledamo dlje od lastnega nosu, in povezuje vse družbene razrede.

Kot individualna trenerka skrbi predvsem za mlade ženske, ki kot novinke pridejo v ekipo. Pod geslom »Šport je namenjen vsem« redovnica in vodstvo kluba pripisujeta velik pomen povezovalni moči nogometa. Vöcklabruck tako prevzema pionirsko vlogo v Zgornji Avstriji. Igralke iz Konga, Sirije, Irana, Afganistana, Nizozemske, Nemčije in Avstrije, stare med 14 in 40 let, skupaj stojijo na igrišču. »Nogomet nam pomaga, da pogledamo dlje od lastnega nosu, in povezuje vse družbene razrede,« je prepričana s. Elisabeth. Dejavnosti zunaj treningov po njenih besedah prav tako pomagajo igralkam, da oblikujejo dobro ekipo.


Raper in YouTuber

Frančiškanu p. Sandeshu Manuelu kot šolanemu glasbeniku ne zadošča, da bi povsem običajno oznanjeval Božjo besedo prek spleta: evangeljsko sporočilo raje predstavlja v obliki rapov. Njegov medij za to je spletni portal YouTube, kjer vsak petek objavi novo pesem.

Cerkev ima prihodnost le, če bo našla nove načine, kako nagovoriti predvsem mlade.

Zavestno tvega, da bo s svojim početjem užalil konservativne cerkvene kroge. P. Sandesh meni, da ima Cerkev prihodnost le, če bo našla nove načine, kako nagovoriti predvsem mlade. Rodil se je v Indiji, pri 17 letih vstopil v frančiškanski red, od leta 2013 pa živi na Dunaju. Na svojem YouTube kanalu ima že več kot 39.000 naročnikov.


Po zgledu Marca Chagalla

S. Judith Lehner z barvitimi risbami in slikami prikazuje svoje življenje redovnice in stvari, ki se je v življenju dotaknejo. Njena dela navdihujejo narava in mogočne podobe iz Svetega pisma. Po izrazu in barvni zasnovi jih lahko pripišemo fantastičnemu realizmu, ki je za umetniško delo Lehnerjeve značilen že od njenih študentskih dni na dunajski Akademiji za likovno umetnost. Največji umetniški vzornik redovnice Družbe Božjega Odrešenika je Marc Chagall.


Umetnost v samostanu

Thomas Hessler, rojen v Spodnji Avstriji, je teolog, redovnik in umetnik. Poleg umetniške izobrazbe in pridobivanja izkušenj na področju naturopatije mu je z ustanovitvijo evropskega samostana Gut Aich leta 1993 uspelo uresničiti življenjske sanje. Umetnost je v njem zaživela že od samega začetka. Od leta 1996 ima umetniški atelje, od leta 2011 pa v samostanu Gut Aich vodi umetniške delavnice. Te so pod njegovim vodstvom v zadnjih letih udejanjile številne javne in zasebne projekte, med drugim spomenik žrtvam koncentracijskih taborišč, krstilnice in pokopališke vežice.

Več predstavitev na tej povezavi.

Nalaganje
Nazaj na vrh