Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redovniški dan na Dolenjskem

Za vas piše:
K. C.
Objava: 19. 09. 2019 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2019 / 11:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Redovniški dan na Dolenjskem

V sredo, 18. septembra, je v Trebnjem in na Zaplazu potekal redovniški dan. Njegov slogan je bil »Cerkev je misijonarska«.

V sredo, 18. septembra, je v Trebnjem in na Zaplazu potekal redovniški dan. Njegov slogan je bil »Cerkev je misijonarska«.



Dopoldne je bila v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Trebnjem molitev, ki ji je sledilo pričevanje s. Emanuele Žerdin in p. Janeza Mujdrice. Popestrila ga je pesem p. Janeza Ferleža. Za njima je nastopil Gregor Čušin.



Po kosilu so se redovniki in redovnice odpravili na Zaplaz, kjer je bila najprej molitev, za njo pa maša, ki jo je ob somaševanju redovnih duhovnikov daroval novomeški škof Andrej Glavan.

Ponosni na slovenske misijonarje

V pridigi se je naslonil na slogan Cerkev je misijonarska in ob tem spomnil na izredni mesec, ki si ga je zamislil papež Frančišek, posebej je omenil 200-letnico rojstva slavnega misijonarja dr. Ignacija Knobleharja in častitljivega božjega služabnika škofa Friderika Baraga, oba sta bila rojena na Dolenjskem.



Škof je dejal, da smo Slovenci »lahko veseli in ponosni na svoje misijonarje, pa naj gre za mnoge v preteklosti ali sedanje. Vsi dokazujejo osebno in z dejavnostjo, ki jo podpira naša Cerkev na Slovenskem, da se lahko posvečajo predvsem obrobnim, pa naj gre za s. Dorico med Eskimi v severni Kanadi, p. Janeza Mihelčiča v osrednji Aziji med muslimani in drugoverci, ali pa Petra Opeka na Madagaskarju. Na njegovo misijonsko delo, ki je v popolni sintoniji s papeževimi pastoralnimi pristopi nas je papež Frančišek spomnil nedavno med svojim obiskom na Madagaskarju.«



Ob koncu pridige je škof omenil papeževo zahvalo, ki jo je izrekel letos v pismu na god sv. Janeza Vianeja duhovnikom in velja tudi za vse posvečene osebe: »Hvala vam za vašo zvestobo sprejetim obveznostim. V družbi in kulturi, ki je plehkost spremenila v vrednoto, je resnično pomembno, da obstajajo ljudje, ki zastavijo svoje življenje in skušajo prevzeti obveznosti, ki zahtevajo vse življenje … V zavedanju, da zaklad nosimo v lončenih posodah, vemo, da se Gospod kaže kot zmagovalec v slabotnosti, da nas ne neha podpirati in nas klicati, ko nam daje stoterno …«

Vsem redovnicam in redovnikom se je zahvalil za vse delo, ki ga opravljate tudi v domovini na raznih področji, pri verouku, v karitativnem delu in z molitvijo. Čestital je tudi šolskim sestram sv. Frančiška Kristusa Kralja, ki letos praznujejo 150 let ustanovitve.

Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh