Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Referendumi izpostavili potrebo po boljši predstavitvi vrednot zakonske zveze

Za vas piše:
M. M. Š. / CNA
Objava: 16. 11. 2012 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Referendumi izpostavili potrebo po boljši predstavitvi vrednot zakonske zveze

Nasprotniki tradicionalne zakonske zveze katoličane še kar naprej 'popačeno prikazujejo kot zlobne, predsodkov polne ljudi, ki skušajo današnji družbi vsiliti svojo srednjeveško miselnost'.

Škofje in katoliški verniki si morajo še bolj prizadevati za ustrezno predstavitev cerkvenega nauka o zakonski zvezo, je v luči nedavnih referendumov v Združenih državah Amerike poudaril newyorški nadškof kardinal Timothy Dolan.

»Naša vloga, naša sveta odgovornost je obramba zakonske zveze pred sleherno nevarnostjo, ki bi jo lahko odvrnila od tega, za kar jo je namenila narava in za kar jo je namenil Bog – namreč doživljenjsko, življenje porajajočo zvesto skupnost med enim moškim in eno žensko«, je kardinal Dolan, predsednik Škofovske konference ameriških katoliških škofov, izpostavil v svoji izjavi za javnost po tamkajšnjih referendumskih glasovanjih.

Katoliški škofje nenehno poudarjajo, da cerkvena definicija zakona kot zveze med enim moškim in eno žensko ni rezultat kakršnih koli 'predsodkov do istospolno usmerjenih ljudi', kot je pojasnil kardinal Dolan med novembrskim zasedanjem škofovske konference v Baltimoru.

Gre za to, da Cerkev nasprotuje vsemu, kar 'izpodjeda ali napada' svetost zakonske zveze, med drugim tudi 'lahkotne razveze zakonov' ali pa 'poskusni zakon'. Nasprotniki tradicionalne zakonske zveze pa katoličane še kar naprej 'popačeno prikazujejo kot zlobne, predsodkov polne ljudi, ki skušajo današnji družbi vsiliti svojo srednjeveško miselnost'.

Namesto da bi dopustili nadaljevanje tovrstnih napadov, si mora Cerkev in vsi tisti, ki njene nauke podpirajo, prizadevati za učinkovito razlago svojih stališč na način, ki ga bo družba lažje sprejela. »Ves čas razmišljamo, kako naj posredujemo svoje sporočilo«, pojasnjuje newyorški kardinal in dodaja, »da morda pri tem obstaja podobnost z gibanjem za življenje.«

Kardinal Dolan je še izpostavil, da so bili zagovorniki splava pred dvajsetimi leti deležni široke javne podpore, saj so splav 'zožili na stvar osebne izbire'. Zagovorniki življenja so to priložnost izkoristili za jasnejšo predstavitev svojega stališča in so zastavili vprašanje, za kakšno 'izbiro' pri tem sploh gre. Odtlej so dosti lažje in učinkoviteje posredovali svoje sporočilo ameriški družbi. Rezultat tega je, meni kardinal Dolan, da se vse več Američanov sprašuje, ali je neomejen dostop do splava upravičen.

Vsi tisti, ki zagovarjajo tradicionalno zakonsko zvezo, bi morali na podoben način širiti cerkveni nauk o svetosti zakona. »Ne gre za to, da smo proti homoseksualcem. Ne gre za to, da smo proti ločencem«, zatrjuje kardinal Dolan. »Gre za to, da v celoti zagovarjamo zakonsko zvezo med moškim in žensko.«

Minuli teden so volilci v ameriških zveznih državah Maryland in Washington izvedli referendum za legalizacijo istospolnih zakonskih zvez, volilci v Minnesoti pa so z majhno večino zavrnili predlagano ustavno dopolnilo, v katerem naj bi zakonsko zvezo opredelili kot zvezo med enim moškim in eno žensko, v luči trenutno veljavnih zakonov.

Aktivisti v ameriški zvezni državi Maine, ki si prizadevajo za redefinicijo zakonske zveze, so dosegli razveljavitev glasovanja iz leta 2009, ko se je večina tamkajšnjih prebivalcev izrekla za zaščito zakonske zveze. Posledično bodo v Mainu kmalu začeli izdajati potrdila o sklenitvi zakonske zveze med istospolnimi partnerji.

Kardinal Dolan priznava, da to vprašanje predstavlja 'velik izziv', kljub temu pa gre za tematiko, 'ki nam ji ne bo uspelo ubežati'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh