Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Refleks – antikatoliški

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 25. 10. 2023 / 07:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2023 / 09:42
Refleks – antikatoliški
Avtor komentarja je Ožbej Peterle. FOTO: Arhiv Družine

Refleks – antikatoliški

Od mojega absolventskega izleta je minilo dobrih petnajst let. Za razliko od večine ostalih študentov Univerze v Ljubljani, ki so absolventa praviloma preživeli na enem od grških otokov, se je naš mali razred odločil, da ta čas bolje izkoristimo.

Enomesečni roadtrip po zahodu Združenih držav Amerike je bila odlična ideja. Pot nas je vodila tudi v San Francisco, kjer domuje legendarna založba in knjigarna City Lights. Na polici me je nagovorila knjiga, ki jo ponovno držim v rokah in je danes še bolj aktualna kot takrat.

Govorim o knjigi Hello, I'm Special (Zdravo, jaz sem poseben), ki jo je napisal Hal Niedzviecki. Osnovna premisa knjige govori o individualizmu kot novi obliki konformizma. Avtor ugotavlja, da so nekdaj ustaljene družbene norme, ki se dotikajo družine, poroke, Cerkve, naroda, passé. Vse, na kar se danes osredotoča družba, je posameznik – individuum in njegovo iskanje lastnega jaza – izraza. In vse prej naštete institucije morajo služiti predvsem posamezniku in njegovemu so-kreiranju. Torej, šele ko izstopam, sem drugačen, poseben, v bistvu postanem del konformne družbe.

Ko sem spremljal dogodke v preteklih tednih (pohod za življenje, javna m...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh