Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reformacija v Prekmurju

Objava: 11. 05. 2011 / 06:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Reformacija v Prekmurju

Muzej krščanstva na Slovenskem v sredo, 18. maja 2011, ob 19. uri vabi na odprtje razstave o protestantizmu v severovzhodni Sloveniji.

Muzej krščanstva na Slovenskem je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Murska Sobota pripravil razstavo z naslovom 'Reformacija v Prekmurju', ki jo bodo odprli na mednarodni dan muzejev v sredo, 18. maja 2011, ob 19. uri v cistercijanskem samostanu v Stični, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK. Avtor razstave je mag. Franc Kuzmič, muzejski svetovalec v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, ki bo na odprtju razstave tudi predaval o protestantizmu v Prekmurju. Poleg panojev bodo na ogled predmeti iz bogate književne dejavnosti protestantov in duhovnikova obredna oprava. Razstava bo na ogled do 28. avgusta 2011.

Muzej krščanstva na Slovenskem v letu 2011 začenja s ciklusom predstavitev nekaterih najvplivnejših verskih skupnosti na Slovenskem. V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Murska Sobota bo kot prva predstavljena Evangeličanska Cerkev. Občasna razstava namenja glavni poudarek reformaciji v Prekmurju. Tam namreč danes živi večina slovenskih protestantov, zato Prekmurje predstavlja jedro protestantizma na Slovenskem.

Zaradi tranzitne trgovske povezave med vzhodom in zahodom se je reformacija v Prekmurju pojavila sorazmerno hitro. Po nasilnem zatrtju protestantske cerkvene organizacije v avstrijskih deželah ob koncu 16. stoletja, se je organizirano cerkveno življenje ohranilo le na vzhodu dežele, ki je bil pod madžarsko upravo in sicer v obliki dveh artikularnih cerkvenih občin (Surd in Nemes Csó). Tolerančni patent Jožefa II. (1765–1790) je prekmurskim evangeličanom leta 1781 prinesel svobodno delovanje. V župnijskih šolah se je takoj organiziral obvezni osnovnošolski pouk za vse otroke. Z leti so se pojavili še učbeniki – abecedniki, berila, katekizmi ipd. Po podatkih Statističnega urada RS iz leta 2002 šteje protestantska skupnost na Slovenskem nekaj čez petnajst tisoč članov.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh