Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Register nesnovne kulturne dediščine bogatejši za istrskobeneški govor

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 07. 2021 / 13:25
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2021 / 13:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Register nesnovne kulturne dediščine bogatejši za istrskobeneški govor
FOTO: Ministrstvo za kulturo RS

Register nesnovne kulturne dediščine bogatejši za istrskobeneški govor

Istrskobeneški govori so italijanski narečni govori, ki jih pri sporazumevanju uporabljajo pripadniki italijanske narodne skupnosti v priobalnih mestih slovenske Istre (Koper, Izola, Piran) in njihovih neposrednih zaledjih.

»Genetsko jezikoslovno gledano je istrobeneščina del istrskobeneškega narečja, ki je v Istri zgodovinsko prisotno v priobalnih istrskih mestih ter v nekaterih krajih v dolini reke Mirne,« pravijo na kulturnem ministrstvu. 

V osnovi istrskobeneški govori poznajo 7 samoglasnikov in 21 soglasnikov, pri čemer so soglasniki lahko le enojni, tako kot v vseh severnoitalijanskih narečjih. Poleg tega omenjeni govori delno ohranjajo arhaične latinske dvoglasnike in nenaglašene samoglasnike.

Kdo uporablja istrskobeneški govor?

Do danes ohranjene posebnosti posameznih istrskobeneških različkov je mogoče slišati iz ust starejših govorcev in se ohranjajo predvsem v domačem krogu in med sogovorniki iz istega kraja ter se največkrat prenašajo s starejših na mlajše generacije. V pogovorih z drugimi pripadniki italijanske narodne skupnosti, izvzemši nebeneško govoreče Italijane, pa uporabljajo splošnejšo različico istrskobeneškega narečja.

Prav tako se ti govori pojavljajo v ljudskem slovstvu in književnem ustvarjanju ter so dokumentirani v nekaterih jezikoslovnih in poljudnih delih. Književno ustvarjanje v narečju spodbujajo samoupravne skupnosti in krajevna kulturna društva, ki v svojih periodičnih publikacijah objavljajo tudi besedila v narečju. (Ministrstvo za kulturo RS)

Začetek jezikovnega benečanjenja Istre se navadno postavlja v 14. stoletje. V obdobju 14. in 15. stoletja so namreč viri v ljudskem jeziku (tj. ki niso v latinščini) pisani v beneški italijanščini. Najstarejše besedilo v istrskobeneškem narečju v slovenski Istri je najverjetneje Mariegola (statut) bratovščine svetega Antona iz 14. stoletja.


Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh