Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rekordni obisk romarjev v Santiagu de Compostela

Objava: 17. 08. 2009 / 08:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rekordni obisk romarjev v Santiagu de Compostela

Romarska pot svetega Jakoba je vedno bolj priljubljena

Španska romarska pot svetega Jakoba je v zadnjih letih tako priljubljena kot že dolgo ne. Pol leta pred začetkom naslednjega Svetega leta v Santiagu de Composteli, 2010, na romarski poti že beležijo nove rekorde. Po podatkih galicijske pokrajinske vlade je med januarjem in junijem 2009 v romarsko središče Santiago de Compostela priromalo 48.969 vernikov, kar pomeni 12% več kot v istem obdobju preteklega leta.

Romarski urad v Santiagu ob podobnem obisku do konca leta 2009 predvideva končno število okoli 140.000 obiskovalcev, ki v mesto priromajo po eni izmed številnih romarskih poti svetega Jakoba. To bi pomenilo zgodovinski romarski rekord v okviru Svetega leta, odkar v Santiagu beležijo obiske romarjev.

Tiskovni predstavnik odbora, ki je odgovoren za pripravo Svetega leta 2010, tudi v prihodnjem letu računa na rekorden obisk romarjev. Nadškof v Santiagu, Julian Barrio, pa v pogovoru za galicijski dnevnik ‘La Voz de Galicia’ dopušča možnost, da bi število romarjev prihodnje leto prvič v zgodovini romarske poti svetega Jakoba preseglo 200.000.

Kulturne prireditve ob Jakobovem letu naj bi skupno privabile okoli deset milijonov turistov, ocenjujejo pri odboru za pripravo Svetega leta 2010. Vedno večja priljubljenost romarske poti pa obenem pomeni prepotrebno ‘finančno injekcijo’ za strukturno šibko pokrajino na skrajnem severozahodu Španije.

Leta 2006 je število romarjev prvič preseglo 100.000 (v običajnem letu), še višje številke pa so bile dosežene v Jakobovih letih, to je takrat, ko god svetega Jakoba, 25. julij, obhajamo na nedeljo. Takrat v romarskem središču pripravijo prav posebne slovesnosti. Leta 2004 so zabeležili preko 179.000 romarjev.

Že od preloma prvega tisočletja priteguje romarska pot svetega Jakoba, katere mreža je razširjena po vsej Evropi, vsako leto veliko število romarjev. Santiago de Compostela se je poleg Rima in Jeruzalema razvil v enega najpomembnejših romarskih ciljev krščanstva. V sodobnem času je bila pot malce pozabljena, tudi zato, ker zaradi ‘zaprtih’ meja romanje čez evropske države ni bilo prav preprosto. Odkar pa sta Janez Pavel II. in Evropski svet pozvala k ponovni oživitvi Jakobove poti, je v Santiagu de Compostela napočilo obdobje popolnega preporoda.

Dodatne informacije na voljo na spletnem naslovu:

http://www.xacobeo.es/index.php

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh