Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rekordno nizka brezposelnost, najnižja po letu 1990

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 05. 05. 2022 / 13:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rekordno nizka brezposelnost, najnižja po letu 1990
Povpraševanje po delavcih se je v prvih štirih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za 40,1 odstotka. FOTO: Unsplash

Rekordno nizka brezposelnost, najnižja po letu 1990

Konec aprila je bilo na Zavodu za zaposlovanje registriranih 58.081 iskalcev zaposlitve, kar je najnižja brezposelnost po letu 1990.

V primerjavi z marcem je bilo aprila za 4,1 odstotka manj brezposelnih, v primerjavi z aprilom lani pa kar 26,7 odstotka.  

Med največ na novo zaposlenimi prodajalci in tajniki

Iz evidence brezposelnih je zavod v preteklem mesecu odjavil 6551 oseb, med njimi se jih je zaposlilo ali samozaposlilo 4428 oseb, kar je slaba četrtina manj kot marca in petina manj kot aprila lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih in hotelih, zastopnikov za prodajo, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, delavcev za preprosta dela, voznikov, natakarjev, kuhinjskih pomočnikov, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev in poslovnih sekretarjev.

Povpraševanje po delovni sili za tretjino višje kot lani

Po delovni sili največ povprašujejo delodajalci s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, zdravstva in socialnega varstva ter gostinstva. Delodajaci so sicer aprila zavodu sporočili 13.133 prostih delovnih mest, kar je bilo za slabo četrtino manj kot marca, a skoraj tretjino več kot aprila lani.

Februarja 6,6-odstotna stopnja brezposelnosti

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na zavodu, je bila februarja 6,6-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot januarja in 2,4 odstotne točke manj kot februarja lani. Stopnja je bila pri moških 6,1-odstotna in pri ženskah 7,3-odstotna. Najvišjo je imela območna služba Murska Sobota (9,3 odstotka), najnižjo pa Kranj (4,2 odstotka).  

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh