Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Relikviarij sv. Frančiška Asiškega našel stalno mesto v baziliki

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 12. 05. 2022 / 08:38
Oznake: Duhovnost, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 10:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Relikviarij sv. Frančiška Asiškega našel stalno mesto v baziliki
Izjemno umetniško delo Christopha Steidla Porente. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj Brezje

Relikviarij sv. Frančiška Asiškega našel stalno mesto v baziliki

Relikviarij sv. Frančiška Asiškega je v začetku tedna našel svoje stalno mesto v baziliki Marije Pomagaj. Provincialni minister p. Marjan Čuden je sicer že leta 2020 na Frančiškovo nedeljo blagoslovil relikviarij v tamkajšnji baziliki.

Ob češčenju Božje Matere Marije častimo tudi svetnike, katerih zgled naj bi bil vernikom v spodbudo, priprošnjo in pomoč, priporoča Cerkev v pospešitev posvečenja Božjega ljudstva. Spomin na mučence in druge svetnike oznanja velikonočno skrivnost tistih, ki so s Kristusom trpeli in so z njim poveličani. »Češčenje relikvij spada k ljudskim pobožnostim, z njim verniki na zunaj pokažemo, kaj čuti naše srce in kako si prizadevamo, da bi živeli krščansko. A če ni notranje priprave, so lahko simbolične kretnje le simbolične narave,« so zapisali na spletni strani Marjinega narodnega svetišča na Brezjah. 

FOTO: Spletna stran Marjinega narodnega svetišča na Brezjah

Frančišek Asiški oznanjal velikonočno skrivnost 

Frančišek Asiški je bil svetnik, ki je prešel k dejanju, si sezul čevlje in odvrgel palico. Obdržal je le eno tuniko, pas pa je nadomestil z vrvjo. Naredil si je obleko (habitat), ki je predstavlja simbol novega človeka in življenja. V začetku novega tisočletja praznujemo 800-letnico častitljivih jubilejev, ki so povezani s sv. Frančiškom in redom manjših bratov. »Obletnice nas, skupaj z novim relikviarijem, spodbujajo k tesnejši hoji za Kristusom po poti evangelija.«

Provincialni minister p. Marjan Čuden in gvardijan frančiškanskega samostana Brezje, dr. p. Robert sta na Frančiškovo nedeljo, 4. oktobra 2020, blagoslovila relikviarij, izjemno umetniško delo Christopha Steidla Porente.  

Relikviarij je sestavljen iz predstavitve prizorov življenja svetega Frančiška. FOTO: Spletna stran Marjinega narodnega svetišča na Brezjah

Zahvala za opravljeno delo 

»Pri izdelavi in umestitvi relikviarija v prostor bazilike Marije Pomagaj je sodelovalo več ljudi, različnih znanj in profilov. Velja jim zahvala, saj lahko po njihovem prizadevnem delu ne le občudujemo lepoto relikviarija, ampak prihajamo v materialno bližino samega sv. Frančiška, ki je dodaten navdih za duhovno bližino z Asiškim ubožcem in spodbuda za posnemanje v življenju,« so še sporočili z Brezij.

Kupi v trgovini

Mary Help of Christians at Brezje
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh