Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Relikvija Janeza Pavla II. na ogled v Rimu

Objava: 28. 04. 2011 / 13:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Relikvija Janeza Pavla II. na ogled v Rimu

Med beatifikacijo nekdanjega papeža bo izpostavljena steklenička z njegovo krvjo.

Med slovesnostmi ob razglasitvi Janeza Pavla II. za blaženega bo v Vatikanu 1. maja izpostavljena tudi njegova relikvija, steklenička s krvjo nekdanjega papeža. Kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, gre za enega izmed štirih krvnih vzorcev, ki so bili nekdanjemu, takrat že hudo bolnemu papežu odvzeti nekaj dni pred smrtjo za morebitno transfuzijo, ki pa tedaj ni bila potrebna.

Krvne vzorce so hranili v rimski bolnišnici Deteta Jezusa. Ker do transfuzije ni prišlo, je kri v štirih majhnih stekleničkah ostala v oskrbi bolnišnice. Dve steklenički sta bili dani na razpolago kardinalu Dziwiszu, tajniku Janeza Pavla II., drugi dve pa sta ostali v bolnišnici Deteta Jezusa v oskrbi tamkajšnjih posvečenih sester, pojasnjujejo na tiskovnem uradu.

Steklenički, ki so ju hranile sestre, sta bili ob prihajajoči beatifikaciji postavljeni v dva relikviarija. Na dan razglasitve, 1. maja, bo ena namenjena javnemu češčenju vernikov, nato pa bo skupaj z ostalimi papeževimi relikvijami shranjena v sakrariju, ki je v pristojnosti papeškega urada za liturgična slavja. Druga steklenička bo vrnjena v bolnišnico Deteta Jezusa, kjer jo bodo na primeren način hranile tamkajšnje posvečene sestre. Kri Janeza Pavla II. je v tekočem stanju, in sicer zaradi sredstva proti strjevanju krvi, ki je bilo dodano pri odvzemu.

V Krakovu pa so minuli teden sporočili, da naj bi ena izmed dveh stekleničk, ki jih hrani kardinal Dziwisz, kmalu prispela v novo cerkev Janeza Pavla II. v zunanjem okrožju tega južnopoljskega mesta. Novo svetišče bodo blagoslovili 11. junija.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh